Dag en nacht verbinding met je baby op de Intensive Care

Als ouder wil je dag en nacht bij je kind kunnen zijn. Om aan die wens te voldoen, willen we in iedere couveuse een slimme camera plaatsen.

Dankzij vele bijdragen is het streefbedrag voor de slimme couveuse camera’s behaald!

Dag en nacht verbinding met je baby op de Intensive Care

Als ouder wil je dag en nacht bij je kind kunnen zijn. Om aan die wens te voldoen, willen we in iedere couveuse een slimme camera plaatsen.

Dankzij vele bijdragen is het streefbedrag voor de slimme couveuse camera’s behaald!

Laatste nieuws

 

Om alle 26 couveuses op de Neonatale Intensive Care (NICU) te kunnen voorzien van een slimme camera is veel geld nodig. Voor € 2.500 adopteert u een couveuse voor een jaar. Maar ook met kleine bedragen brengen we de aanschaf van de couveuse camera’s een stap dichterbij.

Verbinding met je baby

Jaarlijks komen er zo’n 600 baby’s die te vroeg, ziek of veel te klein geboren worden terecht op de NICU van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Baby’s die 24 uur per dag zeer intensieve zorg nodig hebben en die vaak vechten om te overleven. Het is een plek waar leven en dood soms dicht bij elkaar liggen. Als ouder wil je dag en nacht bij je kind kunnen zijn. Om aan die wens te voldoen, willen we in iedere couveuse een slimme camera plaatsen. 

Een opname op de Intensive Care (IC) is niet alleen voor de baby, maar ook voor de ouders een spannende en intensieve periode. Zij komen plotseling in een totaal onbekende wereld terecht waarin machteloosheid de boventoon voert. Het liefst ben je als ouder dag en nacht bij je baby, maar dit kan niet altijd. Toch moet je als ouder af en toe terug naar huis. Je pasgeboren baby in het ziekenhuis achter moeten laten, is hartverscheurend. 

Kim Kötter is ambassadeur van het WKZ én zet zich in voor de realisatie van de slimme couveuse camera's. In deze video neemt ze u mee naar het WKZ voor een bezoek aan de NICU.

Meer dan een webcam

Op dit moment zijn er een aantal camera’s beschikbaar waarmee ouders hun kinderen thuis via een videoverbinding kunnen volgen. Maar er zijn niet genoeg camera’s voor alle couveuses. Ook zijn deze camera’s verouderd; de techniek voldoet niet meer aan de veiligheidseisen van deze tijd en het is niet gebruiksvriendelijk. Onze grootste wens is een slimme camera voor iedere couveuse op de NICU. Hiermee kunnen ouders 24/7 in contact blijven met hun baby. Met de slimme camera is tweeweg geluid en beeld mogelijk, en daarmee overleg met zorgmedewerkers op afstand. Ook kunnen opa en oma of broertje en zusje via een livestream meekijken met bijvoorbeeld een verzorgingsmoment. Deze geavanceerde camera’s zijn geschikt om heldere beelden vast te leggen in het donker, wat voor opnames in de couveuse heel belangrijk is. Met deze camera’s kunnen we daarnaast de zorg voor de allerkleinsten en meest kwetsbaren verbeteren. Zo kunnen de camera’s bewegingen van de baby, huilen, maar ook een epileptische aanval detecteren.

Niet storen tijdens slaap

De camera’s worden in de couveuses geplaatst. Een geweldige uitkomst, want alle couveuses zijn afgedekt met een dekentje om de kinderen zo min mogelijk licht en vooral rust te geven. Met de camera is voor zowel verpleging als ouders te zien wanneer de baby wakker is en dus verzorgd kan worden. Zo hoeven ze niet gestoord te worden tijdens hun slaap.

"Baby’s die nog in hun moeders buik zitten, slapen voor een optimale ontwikkeling tot wel 22 uur per dag. Helaas slapen te vroeg geboren baby’s in het ziekenhuis heel veel minder. Terwijl slapen een van de beste medicijnen is." Jeroen Dudink, kinderarts neonatoloog WKZ

Familie en broertjes en zusjes betrekken

Dankzij de camera’s kunnen familieleden, broertjes & zusjes en andere naasten meekijken en dus meeleven. Dit is belangrijk voor de ouders om hun ouderrol en –gevoel te bevorderen en om hun ervaringen met hen te kunnen delen. Bewegende beelden geven veel meer een indruk van hoe het met de baby gaat en hoe de zorg er aan toe gaat in het ziekenhuis.

 

"Hoe fijn zou het zijn als alle couveuses op de NICU voorzien worden van een slimme camera. Zodat álle ouders 24/7 bij hun kind kunnen zijn. Wij weten als geen ander hoe belangrijk dit is." Moeder van Domingus (drie maanden te vroeg geboren en ligt op de NICU)

Daphne adopteerde een couveuse

Vier dagen na de bevalling wordt Daphne’s zoontje opgenomen in het WKZ vanwege een infectie. Op het moment van opname is het nog onduidelijk wat er aan de hand is, maar later blijkt het jongetje een nierbekkenontsteking te hebben. Op de medium care afdeling van Neonatologie wordt hij behandeld en na vijf dagen mag hij weer naar huis. Ondanks de goede zorg waren dit voor Daphne vijf hele lange dagen. Als kersverse moeder was het voor haar lastig om niet constant bij haar pasgeboren kind te kunnen zijn. Wellicht had een slimme couveuse camera haar destijds iets meer geruststelling kunnen bieden. Toen Daphne een oproep van het WKZ voorbij zag komen om een couveuse te adopteren, wist ze het gelijk: “Dat ga ik doen”.

Lees haar verhaal

26 camera’s

Om alle 26 couveuses op de NICU te kunnen voorzien van een slimme camera is veel geld nodig. Hiervoor is vanuit de zorgbudgetten helaas geen geld beschikbaar. Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis werft daarom geld om dit mogelijk te maken. Adopteer een couveuse zodat deze kan worden voorzien van een slimme camera of doe een donatie.

Bedankt voor jullie couveuse adoptie!