Nieuwe behandeling prostaatkanker

Prostaatkanker is bij mannen de meest voorkomende vorm van kanker. Jaarlijks krijgen in Nederland bijna 12.000 mannen prostaatkanker. Acht mannen per dag sterven aan deze vorm van kanker. Dit kunnen en moeten we stoppen. Onderzoekers van UMC Utrecht werken aan een unieke, nieuwe behandeling.

 

Bij prostaatkanker zit er een kwaadaardig gezwel (een tumor) bij de klierbuisjes van de prostaat. Na vaststelling van de diagnose worden patiënten binnen het UMC Utrecht op verschillende manieren behandeld. Primair is onze behandeling gericht op genezing. Als genezing niet mogelijk is, heeft de behandeling een ander doel: de kwaliteit van leven verbeteren door klachten te verminderen en de ziekte zoveel mogelijk af te remmen.

Onderzoekers van het UMC Utrecht werken dagelijks hard aan de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Uniek aan deze nieuwe behandelingen is dat er geopereerd wordt zonder te snijden. Met radiologiebeelden kijken ze waar de tumor precies zit. Daarna behandelen ze de tumor, zonder te snijden. Het gezonde weefsel rondom de tumor blijft zo veel mogelijk gespaard. Het UMC Utrecht is hierin koploper, zowel in Nederland als internationaal. Bij de behandeling van prostaatkankerpatiënten werkt het UMC Utrecht nauw samen met het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, St. Antonius ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, Tergooi ziekenhuis, Ziekenhuis Rivierenland en het Diakonessenhuis.

"Na de diagnose had ik niet eens durven dromen dat ik vandaag nog in leven zou zijn. Maar met deze nieuwe radioactieve behandeling is het toch werkelijkheid geworden." Jan van den Heuvel (78), prostaatkankerpatiënt

Hoe kunt u helpen?

Steun kankeronderzoek in het UMC Utrecht

Waarom is uw hulp nodig?

In het UMC Utrecht kunt u rekenen op de beste medische zorg. De basiszorg wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Voor meer onderzoek naar nieuwe behandelingen en innovaties in de zorg, is extra geld nodig. Daarom zetten wij ons in voor onderzoek naar nieuwe behandelingen voor prostaatkanker. Namens onze onderzoekers heel hartelijk dank voor uw steun!