• Nieuws
  • Strijd tegen het coronavirus
  • Oktober 2020

Houd digitaal platform voor verpleegkundigen in de lucht!

Deel dit via:

De zorg voor coronapatiënten vraagt veel van verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Uit onderzoeken blijkt dat een fors deel van de verpleegkundigen kampt met stress, vermoeidheid, angst, slapeloosheid en in sommige gevallen zelfs depressie. Daarom is er nu een platform waar verpleegkundigen elkaar helpen mentaal en fysiek sterk te blijven: Behind the Mask.

De coronacrisis maakt het werk zwaarder door de aanhoudend hoge werkdruk, veranderingen in taken en verantwoordelijkheden, kans op besmetting en de beschermende maatregelen. De emoties lopen door de dramatische gebeurtenissen vaak hoog op. In de eerste weken van de eerste golf was adrenaline genoeg om het werk vol te houden, maar daarna gingen de fysieke en mentale druk hun tol eisen.

Belangeloze samenwerking

Het UMC Utrecht, de TU Delft en het Erasmus MC hebben daarom de krachten gebundeld en ontwikkelden, onder leiding van dr. Jaap Trappenburg en dr. Elif Ozcan Vieira een innovatief en landelijk uniek digitaal platform dat verpleegkundigen helpt mentaal en fysiek weerbaar te blijven. Het platform Behind the Mask heeft als slogan ‘Zorgen voor anderen begint met zorgen voor jezelf’.

Ervaringen delen

Voor de verpleegkundigen is het belangrijk om te weten dat meer collega’s het moeilijk vinden om met de druk om te gaan. Ook zouden zij elkaar kunnen steunen bij de verwerking van de ervaringen en de voorbereiding op nieuwe uitdagingen. Behind the Mask helpt daarbij. Het is een aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk online platform voor en door verpleegkundigen. Een veilige plek om inspirerende, informatieve en troostende verhalen en ervaringen te delen, maar ook om betrouwbare informatie en wetenschappelijk onderbouwde zelf-hulp-tips te vinden.

Crowdfunding

Tijdens de eerste uitbraak van COVID-19 heeft het team belangeloos gewerkt aan de ontwikkeling van het platform Behind the Mask. In slechts enkele maanden is het, met de inzet van vele vrijwilligers, gebruiksklaar opgeleverd. Voor het beheer en de beveiliging van Behind the Mask is een crowdfunding actie gestart. Help mee om het platform in de lucht te houden! Ga naar actievoorumcutrecht.nl/behindthemask.

 

Steun de mens áchter het masker. Houd het platform in de lucht!