Draag bij aan de nieuwe Ouderlounge

Als je baby of kind op de Intensive Care terechtkomt, is dat zowel voor het kind als voor de ouders een zeer heftige, stressvolle en overweldigende periode. Ouders hebben behoefte aan een beschermende en overzichtelijke plek. Een plek waar ze even kunnen ontsnappen uit alle hectiek, maar toch dichtbij hun kindje kunnen zijn. Een plek waar ze gehoord, gezien en betrokken worden in de zorg rondom hun kind. Die plek willen we hen zo graag bieden door middel van de Ouderlounge bij de nieuw te bouwen Intensive Care in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Doneer nu

Jaarlijks komen er zo’n 1.100 ernstig zieke kinderen en 600 baby’s die te vroeg, ziek of veel te klein geboren worden op de Intensive Care (IC) van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) terecht. Kinderen die 24 uur per dag zeer intensieve zorg nodig hebben en die vaak vechten om te overleven. Het is een plek waar leven en dood soms dicht bij elkaar liggen. Een opname op de IC is niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders een spannende en intensieve periode.

"Een Ouderlounge neemt een deel van de enorme opeenstapeling van zorgen weg" Laura weet als geen andere hoe broodnodig de Ouderlounge is

Een veilige omgeving

Als je baby of kind op de IC terechtkomt, kun je je voorstellen dat de spanning en stress onvoorstelbaar hoog zijn. In deze ‘overlevingsstand’ is er grote behoefte aan een veilige en prettige omgeving om tot rust te komen en tegelijk dicht bij je kind te zijn. Iets wat we ouders nu onvoldoende kunnen geven.

Het goede nieuws is dat in 2021 de voorbereidingen voor een grootschalige verbouwing van start zijn gegaan. Er komt een geheel nieuwe IC vleugel, een ouderlounge en een buitenruimte. Zo kunnen ouders even ontsnappen uit de stressvolle situatie, maar tóch dicht bij hun baby of kind zijn.

Zorg voor de kinderen én de ouders

De Ouderlounge moet dé plek worden waar ouders en familieleden zo naar verlangen. Waar ruimte is voor rustige ontmoetingen, waar ze even kunnen opladen, fysiek of mentaal, om even pauze te nemen of verdriet te verwerken en waar werkplekken zijn. Waar ouders dichtbij hun kind kunnen zijn en oproepbaar blijven. En waar zorgverleners in staat zijn om de ouders te betrekken bij de zorg van hun kind.

Afbeelding: Sfeerimpressie ouderlounge

Draag bij aan de Ouderlounge op de nieuwe Intensive Care in het Wilhelmina Kinderziekenhuis

Laura, moeder van te vroeg geboren dochter Nikki:

“Je wilt bij je kind zijn: dat schreeuwt je hele lijf”

Twaalf weken lang waakte Laura van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat aan de couveuse van haar veel te vroeg geboren dochter Nikki. “Even naar huis gaan om op adem te komen, voelde als verloren tijd.” Laura weet dan ook als geen ander waarom de komst van de Ouderlounge op de nieuwe Intensive Care van het Wilhelmina Kinderziekenhuis zo broodnodig is.

Laura: “Het duurde even voordat ik Nikki durfde aan te raken. Ze was zo klein. Zo breekbaar. Ze paste op de palm van mijn hand. Een paar uur ervoor was ze van mijn kamer weggereden. Dat moment kan ik nu, acht jaar later, nog helder voor me halen. Nikki is geboren na een zwangerschap van negenentwintig weken. Vanaf dat moment was al het andere secundair: ik wilde alleen nog maar bij Nikki zijn.”

Lees haar verhaal

Kim Kötter zet zich in voor realisatie Ouderlounge

Presentatrice en ondernemer Kim Kötter is ambassadeur van het WKZ én zet zich in voor de realisatie van de Ouderlounge. Als moeder is zij welbekend met het ziekenhuis, waar twee van haar drie kinderen zijn geboren: ‘In 2016 braken mijn vliezen met 26 weken zwangerschap. Met sirenes ben ik vervoerd naar verschillende ziekenhuizen. Uiteindelijk beland in het fantastische WKZ waar ik na bijna 15 weken ziekenhuisopname toch bevallen ben van een gezonde volgroeide baby, Muck. En drie maanden geleden (23 februari) is ook onze zoon Ted hier geboren.

"Niet enkel vanwege de uitstekende zorg die ik zelf heb ervaren, maar vooral omdat ik alle ouders waarvan hun kindje langere tijd op de IC moet verblijven, een plek gun waar zij zich even kunnen terugtrekken uit de hectiek van de afdeling." Kim Kötter, presentatrice, ondernemer en ambassadeur van het WKZ

Dokters-nijntje voor Ouderlounge

Iedereen kent nijntje, van tekenaar en schrijver Dick Bruna. Het lieve konijntje is geliefd onder zowel kinderen als volwassenen over de hele wereld. Speciaal voor het WKZ heeft Just Dutch in samenwerking met Mercis (uitgever van de boeken van Dick Bruna) een dokters-nijntje ontwikkeld. Met de aankoop daarvan draag je bij aan de realisatie van de Ouderlounge op de nieuwe Intensive Care in het WKZ.

Het dokters-nijntje is te koop is in de winkels van het UMC Utrecht en WKZ en via onze website.

Koop nu een dokters-nijntje

Helpt u mee?

De fysieke bouw van de IC en de Ouderlounge betaalt het UMC Utrecht zelf. Maar voor de faciliteiten die zo noodzakelijk zijn om die warmte en geborgenheid te kunnen geven, is onvoldoende budget beschikbaar. Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis werft daarom geld om de ouderlounge mogelijk te maken. Helpt u mee?