Borstkanker bij mannen

Borstkanker bij mannen

Borstkanker bij mannen is zeldzaam. Jaarlijks krijgen ongeveer 100-150 mannen deze diagnose, die vaker op latere leeftijd wordt vastgesteld dan bij vrouwen én in een later stadium ontdekt. De tumor is dan al groter en vaker uitgezaaid.

 

Daardoor is de overlevingskans slechter dan bij vrouwen. Daarnaast verschilt borstkanker bij mannen genetisch van borstkanker bij vrouwen. Toch worden mannen en vrouwen nog steeds op dezelfde manier behandeld. Om daar verandering in te brengen, werken onderzoekers in het UMC Utrecht aan een betere behandeling voor borstkanker bij mannen. Zij willen de specifieke kenmerken van het mammacarcinoom bij de man ontrafelen door gebruik te maken van organoïd-technologie. Met deze technologie kunnen zij stamcellen uit borsttumorweefsel bij mannen wegnemen en in 3D kweken om zo het gedrag en de gevoeligheid voor medicijnen te kunnen bestuderen. Deze inzichten helpen om nieuwe, meer specifieke en effectieve behandelingen voor mannen met borstkanker te ontwikkelen.

Feit of fabel

Borstkanker bij mannen is anders dan bij vrouwen

"Met deze technologie kunnen we toewerken naar een behandeling op maat voor borstkanker bij mannen" Cathy Moelans, assistant professor.

Hoe kunt u helpen?

Steun kankeronderzoek in het UMC Utrecht

Waarom is uw hulp nodig?

In het UMC Utrecht kunt u rekenen op de beste medische zorg. De basiszorg wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Voor meer onderzoek naar nieuwe behandelingen en innovaties in de zorg, is extra geld nodig. Daarom zetten wij ons in voor dit project. Namens de onderzoekers heel hartelijk dank voor uw steun!