Veelgestelde vragen

Heb je een vraag die hieronder niet beantwoord wordt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag die hieronder niet beantwoord wordt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag.

Algemeen

 • Waarom heeft het ziekenhuis een eigen goede doel?

  In het UMC Utrecht en het Wilhelmina Kinderziekenhuis kun je rekenen op de beste medische zorg. De basiszorg wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Voor meer onderzoek naar nieuwe behandelingen en innovaties in de zorg is extra geld nodig. Zodat we meer patiënten kunnen genezen met de beste kwaliteit van leven. Naast het financieren van onderzoek zet Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis zich in voor alle extra voorzieningen in het ziekenhuis. Denk aan de inrichting van kindvriendelijke kamers, het kindertheater of een gastenverblijf. Voorzieningen die volgens artsen, patiënten en ouders van patiëntjes onmisbaar zijn voor een kindvriendelijk en prettig verblijf. Ook deze voorzieningen kunnen niet uit een zorgbudget gefinancierd worden.

 • Heeft Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis een ANBI status?

  Ja, Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis is een ANBI. Dit betekent dat de overheid ons als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) erkent. Giften aan Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis mag je daarom aftrekken bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Wel moet je kunnen aantonen dat je een gift hebt gedaan, bijvoorbeeld met een bankafschrift of kwitantie. Meer informatie over ANBI en de voorwaarden voor het aftrekken van giften vind je op de website van de Belastingdienst.

  Het Standaardformulier publicatieplicht Fondswervende instellingen kun je hier downloaden.

 • Wat is jullie KvK nummer?

  Ons KvK nummer is 56083777.

 • Kan ik producten of diensten in natura doneren?

  In ons (kinder)ziekenhuis worden ernstig zieke mensen en kinderen verpleegd. Vanwege hygiëne en (voedsel)veiligheidsregels mogen wij alleen producten, voedingsmiddelen en speelgoed accepteren die aan specifieke voorwaarden voldoen.

  Indien je een gift in natura wenst te geven neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

 • Kan ik als vrijwilliger meewerken in het UMC Utrecht of WKZ?

  Het UMC Utrecht en Wilhelmina Kinderziekenhuis zijn altijd op zoek naar mensen met een gastvrije houding, een dienstverlenend karakter en goede sociale en communicatieve vaardigheden. Kijk voor alle informatie op UMCUtrecht.nl.

 • Ik wil graag in actie komen voor Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hebben jullie promotiemateriaal voor mij?

  Wij helpen graag om jouw actie tot een succes te maken. Via de speciale actiesite van Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis kun je jouw eigen actie promoten en kan iedereen direct online doneren. Meld jouw actie van te voren bij ons aan, dan kunnen wij meedenken over de promotie van de actie en jou eventueel voorzien van vlaggen, folders, ballonnen en andere zaken die je nodig hebt. Neem gerust contact op met Suzan Hosmar, coördinator acties en evenementen (088 – 75 574 77 of s.m.hosmar@umcutrecht.nl).

 • Op welke manier kan ik bijdragen?

  Bijdragen kan op verschillende manieren:

  Word vriend: Al vanaf 5 euro per maand ben je Vriend van het UMC Utrecht en/of Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ga naar www.vriendenumcutrecht-wkz.nl/doneer en meld je aan.

  Kom in actie: Heb je binnenkort iets te vieren? Een verjaardag, huwelijk of jubileum? Vraag dan een gratis giftenbox bij ons aan. Ga je een sportieve uitdaging aan? Op actievoorumcutrecht.nl of actievoorwkz.nl maak je heel eenvoudig een sponsoractie aan.

  Word bedrijfsvriend: Ook met jouw bedrijf kun je helpen. Wij gaan graag met jou in gesprek over de mogelijkheden en hoe wij bekendheid aan jouw betrokkenheid kunnen geven.

  Nalatenschap of periodieke gift
  Wist je dat je kunt nalaten aan het UMC Utrecht of Wilhelmina Kinderziekenhuis? Of fiscaal gunstig een (grote) gift kunt doen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden.

Steun ons kinderziekenhuis

Donaties

 • Ik wil donateur worden. Is dit makkelijk te regelen?

  Ja, dat kan hier. Wil je liever persoonlijk geholpen worden door een medewerker of heb je vragen over jouw donatie, bel dan 088-7561010. Wij helpen je graag verder.

 • Wat is jullie rekeningnummer?

  Ons rekeningnummer is IBAN NL51 RABO 0123 6425 15.

  (Let op: maak je zelf een bedrag over, dan is dit doorgaans anoniem en kunnen we je niet persoonlijk bedanken)

 • Kan ik doneren met belastingvoordeel?

  Ja, Stichting Vrienden van het UMC Utrecht is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Als je de komende vijf jaar elk jaar een vast bedrag aan ons schenkt, is dit aftrekbaar. Dit leg je vast in een periodieke schenkingsovereenkomst. Jouw gift wordt dan via de zogenaamde ‘periodieke schenking‘ aan Stichting Vrienden van het UMC Utrecht overgemaakt. Het bedrag is 100% aftrekbaar van jouw verzamelinkomen, dus de fiscus betaalt tot 52% van uw schenking.

  Bekijk voor meer informatie over de fiscale aftrek van jouw giften op www.belastingdienst.nl.

 • Kan ik ook geven vanuit het buitenland?

  Dat kan zeker. Het rekeningnummer dat je vanuit het buitenland kunt gebruiken is IBAN: NL51 RABO 0123 6425 15 met BIC: RABONL2U

Webshop