Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag die hieronder niet beantwoord wordt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Algemeen

 • Waarom heeft het ziekenhuis een eigen goede doel?

  In het UMC Utrecht en Wilhelmina Kinderziekenhuis kunt u rekenen op de beste medische zorg. De basiszorg wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Voor meer onderzoek naar nieuwe behandelingen en innovaties in de zorg is extra geld nodig. Zodat we meer patiënten kunnen genezen met de beste kwaliteit van leven. Naast het financieren van onderzoek zet Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis zich in voor alle extra voorzieningen in het ziekenhuis. Denk aan de inrichting van kindvriendelijke kamers, het kindertheater of een gastenverblijf. Voorzieningen die volgens artsen, patiënten en ouders van patiëntjes onmisbaar zijn voor een kindvriendelijk en prettig verblijf. Ook deze voorzieningen kunnen niet uit een zorgbudget gefinancierd kunnen.

 • Heeft Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis een ANBI status?

  Ja, Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis is een ANBI. Dit betekent dat de overheid ons als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) erkent. Giften aan Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis mag u daarom aftrekken bij de aangifte van uw inkomstenbelasting. Wel moet u kunnen aantonen dat u een gift heeft gedaan, bijvoorbeeld met een bankafschrift of kwitantie. Meer informatie over ANBI en de voorwaarden voor het aftrekken van giften vindt u op de website van de Belastingdienst.

 • Wat is jullie KvK nummer?

  Ons KvK nummer is 56083777.

 • Kan ik producten of diensten in natura doneren?

  In ons (kinder)ziekenhuis worden ernstig zieke mensen en kinderen verpleegd. Vanwege hygiëne en (voedsel)veiligheidsregels mogen wij alleen producten, voedingsmiddelen en speelgoed accepteren die aan specifieke voorwaarden voldoen.

  Indien u een gift in natura wenst te geven neemt u dan contact met ons op over de mogelijkheden.

 • Kan ik als vrijwilliger meewerken in het UMC Utrecht of WKZ?

  Het UMC Utrecht en Wilhelmina Kinderziekenhuis zijn altijd op zoek naar mensen met een gastvrije houding, een dienstverlenend karakter en goede sociale en communicatieve vaardigheden. Kijk voor alle informatie op UMCUtrecht.nl.

 • Ik wil graag in actie komen voor Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis. Hebben jullie promotiemateriaal voor mij?

  Wij helpen u graag om uw actie tot een succes te maken. Via de speciale actiesite van Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis kunt u uw eigen actie promoten en kan iedereen direct online doneren. Meld uw actie van te voren bij ons aan, dan kunnen wij meedenken over de promotie van de actie en u eventueel voorzien van vlaggen, folders, ballonnen en andere zaken die u nodig heeft. Neem gerust contact op met Suzan Hosmar, coördinator acties en evenementen (088 – 75 574 77 of s.m.hosmar@umcutrecht.nl).

 • Op welke manier kan ik bijdragen?

  Bijdragen kan op verschillende manieren:

  Word vriend: Al vanaf 5 euro per maand bent u Vriend van het UMC Utrecht en/of Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ga naar www.vriendenumcutrecht-wkz.nl/doneer en meld u aan.

  Kom in actie: Heeft u binnenkort iets te vieren? Een verjaardag, huwelijk of jubileum? Vraag dan een gratis giftenbox bij ons aan. Gaat u een sportieve uitdaging aan? Op actievoorumcutrecht.nl of actievoorwkz.nl maakt u heel eenvoudig een sponsoractie aan.

  Word bedrijfsvriend: Ook met uw bedrijf kunt u helpen. Wij gaan graag met u in gesprek over de mogelijkheden en hoe wij bekendheid aan uw betrokkenheid kunnen geven.

  Nalatenschap of periodieke gift
  Wist u dat u kunt nalaten aan het UMC Utrecht of Wilhelmina Kinderziekenhuis? Of fiscaal gunstig een (grote) gift kunt doen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden.

Donaties

 • Ik wil donateur worden. Is dit makkelijk te regelen?

  Ja, dat kan hier. Wilt u liever persoonlijk geholpen worden door een medewerker of heeft u vragen over uw donatie, bel dan 088-7561010. Wij helpen je graag verder.

 • Wat is jullie rekeningnummer?

  Ons rekeningnummer is IBAN NL51 RABO 0123 6425 15.

  (Let op: maakt u zelf een bedrag over, dan is dit doorgaans anoniem en kunnen we u niet persoonlijk bedanken)

 • Kan ik doneren met belastingvoordeel?

  Ja, Stichting Vrienden van het UMC Utrecht is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Als u de komende vijf jaar elk jaar een vast bedrag aan ons schenkt, is dit aftrekbaar. Dit legt u vast in een periodieke schenkingsovereenkomst. Uw gift wordt dan via de zogenaamde ‘periodieke schenking‘ aan Stichting Vrienden van het UMC Utrecht overgemaakt. Het bedrag is 100% aftrekbaar van uw verzamelinkomen, dus de fiscus betaalt tot 52% van uw schenking.

  Bekijk voor meer informatie over de fiscale aftrek van uw giften op www.belastingdienst.nl.

 • Kan ik ook geven vanuit het buitenland?

  Dat kan zeker. Het rekeningnummer dat u vanuit het buitenland kunt gebruiken is IBAN: NL51 RABO 0123 6425 15 met BIC: RABONL2U

Webshop