Eierstokkanker (ovariumcarcinoom) treft jaarlijks ongeveer 1.300 vrouwen in Nederland. Helaas wordt dit vaak te laat ontdekt en heeft 3 van de 4 vrouwen al uitgezaaide eierstokkanker bij diagnose. Teuny van Wijgerden was één van deze vrouwen en overleed op 24 oktober 2022 aan de gevolgen van eierstokkanker.
Momenteel bestaat de behandeling voor patiënten uit een operatie waarbij gestreefd wordt alle zichtbare tumor te verwijderen, in combinatie met systeemtherapie. Systeemtherapie is altijd chemotherapie en soms gecombineerd met doelgerichte therapie zoals PARP-remmers. We zien dat herhaalde systeemtherapie steeds minder effectief is, aangezien de tumoren er ongevoelig voor worden. Slechts 1 op de 4 behandelde vrouwen met uitgezaaide eierstokkanker zijn 5 jaar na diagnose nog in leven.
Samen de overlevingskansen van vrouwen met eierstokkanker verbeteren
We zijn in het UMC Utrecht als eerste wereldwijd in staat gebleken om organoïden (gekweekte mini-tumoren) van eierstokkanker te ontwikkelen. Organoïden bieden de unieke mogelijkheid om tumoren buiten het lichaam in een 3D-omgeving te kweken in het laboratorium en het effect van verschillende medicijnen hierin te testen. Wij hebben aangetoond dat organoïden de specifieke tumor-eigenschappen van de patiënt goed behouden, zelfs na verloop van tijd. Dit maakt organoïden een representatief model voor medicijnonderzoek en biedt de mogelijkheid voor behandeling op maat voor iedere individuele patiënt.
Dankzij dit onderzoek is nu een unieke biobank van meer dan 50 organoïden beschikbaar. Deze biobank is inmiddels beschikbaar voor toekomstig onderzoek, zo ook voor onderzoekers en onderzoeksgroepen van andere instituten.