Onderzoek naar hersentumoren

Onderzoek naar hersentumoren

Jaarlijks krijgen ongeveer 1.450 mensen in Nederland een hersentumor (glioom). De meeste kwaadaardige hersentumoren zijn vooralsnog helaas niet te genezen. Hersentumoren zijn vaak moeilijk te behandelen door de plek waar ze zitten. Een operatie kan riskant zijn en medicijnen kunnen de tumor niet altijd makkelijk bereiken. Er is nog veel onderzoek nodig om een oplossing te vinden. 

 

Een hersentumor is een gezwel dat ontstaat door overmatige celdeling. De kwaadaardigheid van de tumor wordt uitgedrukt in gradaties: graad 1 t/m 4. Graad I tumoren worden goedaardige tumoren genoemd omdat deze vaak genezend te behandelen zijn. Definitieve genezing van hersentumoren met graad II t/m IV is tot op heden helaas niet mogelijk. Deze tumoren groeien met uitlopers door het gezonde hersenweefsel heen en kunnen daardoor nooit volledig verwijderd worden. Ze komen in de loop der tijd terug en worden daarom kwaadaardig genoemd.

Nieuwe en verbeterde behandelingen

In het UMC Utrecht doet een onderzoeksteam wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe en betere behandelingen voor hersentumoren. Ook doen ze onderzoek naar het ontstaan van hersentumoren en naar betere diagnostiek. Sinds kort onderzoeken ze bijvoorbeeld een nieuwe techniek waarmee medicatie makkelijker in de hersenen kan komen bij kinderen en volwassenen met een zeldzaam soort hersentumor (Focused ultrasound, FUS). Een deel van het onderzoek richt zich op het verbeteren of behouden van kwaliteit van leven, zoals behandelen van epilepsie en problemen met denken en geheugen.

Hoe kunt u ons helpen?

In het UMC Utrecht kunt u rekenen op de beste medische zorg. Voor onderzoek naar nieuwe en betere behandelingen blijft geld nodig. Dit onderzoek wordt voor een deel betaald door subsidies, maar met meer geld kunnen we  meer onderzoek doen en veel sneller resultaten boeken voor onze patiënten. Uw steun is daarom onmisbaar. U kunt het onderzoeksteam op diverse manieren helpen:

Steun het onderzoek naar hersentumoren

Namens onze onderzoekers heel hartelijk dank voor uw steun!