Actie moeders voor Hart-op-Weg poli groot succes!

Actie moeders voor Hart-op-Weg poli groot succes!

Negen moeders van jonge hartpatiënten sloegen de handen ineen. Hun doel? Meer aandacht voor kinderen met aangeboren hartafwijking én financiering voor het onderzoek Hart Op Weg van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Met hun actie ‘Tikkie voor Hart Op Weg’ haalden de dames al meer dan 18.000 euro op. En de teller loopt nog steeds.

Ziekenhuis als tweede thuis

Voor de actievoerende moeders en hun kinderen voelt het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) inmiddels als hun tweede thuis. Daaruit blijkt wel hoe vaak kinderen met een ernstig aangeboren hartafwijking en hun ouders in het ziekenhuis te vinden zijn. Een van hen is moeder Jacoline, zij besloot begin oktober spontaan een actie op te zetten voor het onderzoek Hart Op Weg van Maaike Sprong, kinderfysiotherapeut op de Hart op Weg poli in het WKZ.

Jacoline en haar zoontje Dave

Harde werk van de moeders beloont

Al snel stroomden de donaties binnen en sloten ook andere moeders zich aan bij Jacolines initiatief. De dames benaderden pers, bedrijven en bekenden, startten samen een Instagrampagina en maakten een prachtig poster. Hun harde werk heeft resultaat: de teller gaat al over de 18.000 euro!

Gespecialiseerde poli ‘Hart op Weg’

De donaties komen ten goede aan de Hart Op Weg poli van het WKZ. Op deze poli werken specialisten samen, zoals neonatologen, kindercardiologen, psychologen, kinderfysiotherapeuten en inspanningsfysiologen. Zij volgen de ontwikkeling van pasgeborenen met een ernstig aangeboren hartafwijking tot hun achttiende levensjaar. Op vaste momenten vóór een mijlpaal in de ontwikkeling komen de kinderen naar de Hart op Weg poli. Bijvoorbeeld als ze op de leeftijd van negen maanden gaan kruipen. Of later, als ze naar de basis- of middelbare school gaan. De specialisten kunnen op die momenten ontwikkelingsachterstand vroegtijdig herkennen en waar mogelijk de kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling, bijvoorbeeld met fysiotherapie.

Extra donaties voor afleiding op de afdeling

Ook wanneer het streefbedrag van 20.000 euro is bereikt, gaan de dames door. Naast extra geld voor het Hart op Weg onderzoek zal er een deel bestemd zijn voor kinderafdeling Leeuw van het WKZ, de verpleegafdeling van het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen. Hier brengen de jonge hartpatiënten veel tijd door. Samen met de afdeling wordt bekeken waar behoefte aan is. Grote wens van de moeders is voldoende extra geld op te halen voor een Tovertafel. Een Tovertafel helpt om kinderen, ondanks dat ze ernstig ziek zijn, weer zo snel mogelijk te activeren en in beweging te laten komen.

Betrokken ouders, hartelijk bedankt!

Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis wil deze dappere moeders, namens de artsen, verpleging én patiënten, bedanken voor hun harde werk. Door acties als deze, kunnen wij nóg meer het verschil maken.

Lees meer over het onderzoek

Deze actie in de media:

Onderzoek is HART nodig