Een oplossing voor hersenkanker: dat is onze wens

Een oplossing voor hersenkanker: dat is onze wens

Matthijs zocht, samen met zijn behandelend team in het UMC Utrecht, actief naar nieuwe en experimentele behandelingen voor kwaadaardige hersentumoren. Helaas bleek zijn ziekte te snel te vorderen om aan een dergelijke studie mee te kunnen doen. Matthijs overleed kort na zijn 34e verjaardag. Zijn vrouw Eefje startte een actie om geld in te zamelen om dit belangrijke onderzoek te steunen. Op deze manier hoopt zij dat patiënten in de toekomst meer kans hebben op een betere levensverwachting. Afgelopen december overhandigde zij een cheque van ruim 30.000 euro.

Cheque hersenkanker
V.l.n.r.: Tatjana Seute (neuroloog), Ilse Vosman (verpleegkundig specialist), Tom Snijders (neuroloog), Eefje Hovelynk (vrouw van Matthijs) en Pierre Robe (neurochirurg).

 

Twee maanden voor zijn 33e verjaardag kreeg Matthijs Hovelynck de diagnose glioblastoom. Een ongeneeslijke vorm van een hersentumor. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.200 mensen in Nederland een glioom. Het is dus een relatief zeldzame vorm van kanker. Als gevolg is er weinig geld beschikbaar voor onderzoek en is er nog weinig bekend over de meest effectieve behandeling.

Matthijs zocht vanaf het begin, samen met zijn behandelend team in het UMC Utrecht, actief naar nieuwe en experimentele behandelingen. Helaas bleek zijn ziekte te snel te vorderen om aan een dergelijke studie mee te kunnen doen. Matthijs overleed kort na zijn 34e verjaardag.

De vrouw van Matthijs startte een actie om geld in te zamelen voor onderzoek naar experimentele behandelingen voor kwaadaardige hersentumoren. Op deze manier hoopt zij dat patiënten in de toekomst meer kans hebben op een betere levensverwachting. Samen met familie en vrienden heeft zij zich ingezet om dit belangrijke onderzoek te steunen.

Overweldigende opbrengst actie

Afgelopen december kwam de vrouw van Matthijs langs bij de behandelend artsen van Matthijs in het UMC Utrecht. Zij overhandigde hen een cheque van 30.600 euro, een overweldigend bedrag. En inmiddels staat de teller op bijna 33.000 euro! Tatjana Seute: “De weg om een nieuwe behandeling bij de patiënt te krijgen is nog lang, maar deze financiële steun helpt. Niet alleen op financieel vlak, maar ook als extra motivatie om door te gaan met ons onderzoek”.

De juiste behandeling voor de patiënt

De meest geschikte behandeling verschilt sterk per persoon. Onderzoekers in het UMC Utrecht doen hun best om te achterhalen welke (experimentele) behandeling het beste werkt bij welke patiënt. Hiervoor worden in het laboratorium nieuwe technieken ontwikkeld. Door kweekjes van de patiënt af te nemen kunnen we door middel van ‘organoïden’ (mini-organen) de tumor nabootsen in het lab. In die organoïden kan getest worden welke bestaande of nieuwe behandeling het meest effectief is. Die behandelingen moeten vervolgens bij echte patiënten onderzocht worden.

Voor dit onderzoek is nog veel geld nodig. De vrouw van Matthijs blijft zich inzetten om dit mogelijk te maken.

Steun onderzoek naar hersenkanker