Fietsen voor onderzoek naar de preventie van hart- en vaatziekten

Fietsen voor onderzoek naar de preventie van hart- en vaatziekten

Een groep van acht Utrechtse studenten, die tot voorkort nog nooit op een racefiets hebben gezeten, gaat in 3,5 week 2750 kilometer fietsen om geld in te zamelen voor onderzoek naar de preventie van hart- en vaatziekten. Eigenlijk was het idee om naar Italië te fietsen, maar dat zit er vanwege de coronacrisis niet in. Dus gaan ze Nederland per fiets verkennen: van Utrecht naar Groningen, via Texel naar Zeeland en verder. Zaterdag 4 juli gaan ze van start. Ze hopen uiteindelijk 50.000 euro op te halen met de fietstocht. Het is nog steeds mogelijk om ze te sponsoren!

 

De jaarlijkse fietstocht is een initiatief van de stichting Heart to Handle, welke in 2014 is opgericht. Deze stichting zet zich in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Ieder jaar start de fietstocht in een andere stad. Eén van de Utrechtse studenten hoorde van deze fietstocht en zodoende is de start dit jaar in Utrecht. “De meesten van ons hadden nog nooit op een racefiets gezeten, dus vanaf het moment dat we besloten deze sportieve uitdaging aan te gaan, zijn we fanatiek gaan trainen”, vertelt geneeskundestudent Daantje Gratama. “In oktober begonnen we met spinninglessen en vanaf december zijn we op de racefiets gaan fietsen. Dit betekende meerdere keren per week trainen om zo langzaamaan het aantal kilometers op te bouwen. Regen, wind of zon het fietsen ging door!”

Rondje Texel

Zaterdag 4 juli begint de fietstocht in Utrecht. “Iedere dag starten we met de hele groep rond 8/9 uur en fietsen gemiddeld zo’n 120 kilometer per dag. Het wordt echt een rondje Nederland. De route gaat vanuit Utrecht via Arnhem, Groningen, en Friesland naar Texel. Na een rondje om Texel gaan we via den Haag naar Zeeland en Breda…. en dan zijn we pas op de helft. Daarna fietsen we door naar Delft, waar de fietstocht vorig jaar vertrok. De groep van vorig jaar fietst dan een stuk met ons mee richting Amsterdam. Daar gaan we BBQ-en met Daphne Koolen, één van de oprichters van de Stichting Heart to Handle. Via een oproep op social media hebben we logeeradressen gevonden om onderweg te overnachten. De ene keer zal dat bij iemand in huis zijn en de andere keer in onze eigen tent bij iemand in de achtertuin”, aldus Daantje.

"We zijn heel enthousiast en dankbaar dat deze Utrechtse jongeren ons onderzoek hebben uitgekozen. Het is knap om te zien dat de oprichtster van de stichting het overlijden van haar vader, heeft omgezet in zoiets moois als een fietstocht om daarmee geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten." Arjan Sammani, arts-onderzoeker

Hart- en vaatziekten

Met de fietstocht willen de studenten dit jaar geld ophalen voor onderzoek van het UMC Utrecht om hartfalen op afstand te monitoren. “Hartfalen is een ernstige hartziekte, waarbij de pompkracht van het hart verminderd is. Naar schatting leven er ruim 230.000 mensen met hartfalen in Nederland. Dagelijks sterven er gemiddeld 21 mensen aan hartfalen”, vertelt arts-onderzoeker Arjan Sammani. “De functie van het hart kan achteruitgaan, zonder dat patiënten dat in eerste instantie merken. Pas als patiënten klachten krijgen, komen ze in het ziekenhuis met hartfalen. Na behandeling in het ziekenhuis met medicatie wordt een deel van patiënten vaak heropgenomen, maar we kunnen nu niet voorspellen wie dat gaan zijn. Als we dat wel weten, kunnen we misschien al aanpassingen doen aan de medicatie nog voordat iemand verslechtert en opnieuw opgenomen moet worden. Zo hopen we heropnamen bij hartfalen te verminderen en de zorg te verbeteren. Met het onderzoek willen we iemands hartfunctie continu gaan monitoren met behulp van een HEALTHPATCH. Deze meet de hartactiviteit. Als iemand slaapt is zijn hartslag rustiger als dat hij actief is: er is dan veel variatie in hartfrequentie. Door de hartslag continu te monitoren kun je zien wanneer die variatie kleiner wordt, wat vaak gebeurt bij achteruitgang. Door die informatie te combineren met statistiek kun je voorspellen wanneer iemands hartfunctie achteruitgaat nog voordat hij klachten krijgt.” Dit moet ervoor zorgen dat patiënten met hartfalen beter beschermd zijn tegen acute verergering van hartfalen en het aantal heropnames verminderd.

“We zijn dan ook heel enthousiast en dankbaar dat deze Utrechtse jongeren ons onderzoek hebben uitgekozen en op deze manier iets willen bijdragen aan de zorg. Het is knap om te zien dat de oprichtster van de stichting het overlijden van haar vader, heeft omgezet in zoiets moois als een fietstocht om daarmee geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Dat is heel waardevol!” Arjan is aanstaande zaterdag ook aanwezig bij de kick-off van de fietstocht samen met zijn collega Folkert Asselbergs (hoogleraar cardiologie), die daar ook iets over het onderzoek gaat vertellen.

Sponsors gezocht

Het streefbedrag van de fietstocht is 50.000 euro. Dit is voldoende om het volledige onderzoek van het UMC Utrecht te realiseren. Hierdoor hebben patiënten met hartfalen de mogelijkheid om op afstand beschermd te worden tegen acute klachten, waarbij ook de kans op langer leven wordt vergroot. “Ondanks het feit dat veel activiteiten, zoals een benefietdiner en veiling, vanwege de coronacrisis niet door konden gaan, zijn we er toch al in geslaagd om 30.000 á 35.000 euro op te halen. Daar zijn we trots op, maar we hopen natuurlijk om het streefbedrag te halen!” Wil je ook een bijdrage leveren aan de fietstocht? Kijk dan op de website. Het geld dat wordt opgehaald, komt via Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis direct bij het onderzoek terecht.

Meer informatie over Heart to Handle en doneren

Stichting Heart to Handle

Heart to Handle is in 2014 opgezet door Daphne Koolen, die op 20-jarige leeftijd haar vader aan de gevolgen van een hartstilstand is verloren. Haar vader overleed zonder enige opmerking van symptomen waardoor zijn overlijden erg plotseling was. Helaas overkomt dit meer mensen. Daarom besloot Daphne met een fietstocht geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Inmiddels wordt met de fietstochten jaarlijks tussen de 22.000 en 47.000 euro opgehaald voor onderzoek.