Een groep van acht Utrechtse studenten, die tot voorkort nog nooit op een racefiets hebben gezeten, gaat in 3,5 week 2750 kilometer fietsen om geld in te zamelen voor onderzoek naar de preventie van hart- en vaatziekten. Eigenlijk was het idee om naar Italië te fietsen, maar dat zit er vanwege de coronacrisis niet in. Dus gaan ze Nederland per fiets verkennen: van Utrecht naar Groningen, via Texel naar Zeeland en verder. Zaterdag 4 juli gaan ze van start. Ze hopen uiteindelijk 50.000 euro op te halen met de fietstocht. Het is nog steeds mogelijk om ze te sponsoren!
De jaarlijkse fietstocht is een initiatief van de stichting Heart to Handle, welke in 2014 is opgericht. Deze stichting zet zich in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Ieder jaar start de fietstocht in een andere stad. Eén van de Utrechtse studenten hoorde van deze fietstocht en zodoende is de start dit jaar in Utrecht. “De meesten van ons hadden nog nooit op een racefiets gezeten, dus vanaf het moment dat we besloten deze sportieve uitdaging aan te gaan, zijn we fanatiek gaan trainen”, vertelt geneeskundestudent Daantje Gratama. “In oktober begonnen we met spinninglessen en vanaf december zijn we op de racefiets gaan fietsen. Dit betekende meerdere keren per week trainen om zo langzaamaan het aantal kilometers op te bouwen. Regen, wind of zon het fietsen ging door!”
Rondje Texel
Zaterdag 4 juli begint de fietstocht in Utrecht. “Iedere dag starten we met de hele groep rond 8/9 uur en fietsen gemiddeld zo’n 120 kilometer per dag. Het wordt echt een rondje Nederland. De route gaat vanuit Utrecht via Arnhem, Groningen, en Friesland naar Texel. Na een rondje om Texel gaan we via den Haag naar Zeeland en Breda…. en dan zijn we pas op de helft. Daarna fietsen we door naar Delft, waar de fietstocht vorig jaar vertrok. De groep van vorig jaar fietst dan een stuk met ons mee richting Amsterdam. Daar gaan we BBQ-en met Daphne Koolen, één van de oprichters van de Stichting Heart to Handle. Via een oproep op social media hebben we logeeradressen gevonden om onderweg te overnachten. De ene keer zal dat bij iemand in huis zijn en de andere keer in onze eigen tent bij iemand in de achtertuin”, aldus Daantje.