Hoe kan kunstmatige intelligentie ingezet worden voor een betere behandeling bij kankerpatiënten? Onderzoekers van het UMC Utrecht duiken dieper in deze vraag. Dankzij financiering van het Hanarth Fonds gaan vier onderzoeksprojecten van start in het UMC Utrecht.
Het Hanarth Fonds is ontstaan uit de nalatenschap van Arthur del Prado, oprichter en voormalig CEO van ASM International. Het fonds richt zich op het inzetten van artificial intelligence (AI) en machine learning voor verbeteringen in de diagnose, behandeling en uitkomst van kankerpatiënten. Meer dan 6 miljoen euro is dit jaar toegekend aan verschillende projecten. Lees hieronder meer over de verschillende gehonoreerde projecten in het UMC Utrecht.
Versnelde herkenning tumortype
MaLMec: Machine-Learned DNA methylation Classification to enable tumor subtyping from liquid biopsies
Het project van hoofdaanvrager Jeroen de Ridder (Associate Professor) richt zich op tumoren van het centrale zenuwstelsel. Hierbij is toegang tot de tumor vaak onmogelijk zonder operatie. Jeroen vertelt: “Dit vormt een uitdaging voor neurochirurgen. Ze moeten namelijk opereren aan een tumor zonder te weten wat voor type tumor het is. Hierdoor bestaat de kans dat de patiënt nog een keer geopereerd moet worden.” Recentelijk is hiervoor de ‘Sturgeon’ ontwikkeld. Dat is een AI-toepassing waarbij al tijdens de operatie het exacte type tumor bepaald kan worden. Hierdoor kan direct de passende chirurgische strategie toegepast worden. Jeroen en zijn team gaan zich richten op de ontwikkeling van een variant op de Sturgeon. Bij deze nieuwe variant is het genoeg om hersenvocht te gebruiken in plaats van (een deel van) de tumor. Het type tumor zal hierdoor zelfs al voor de operatie bepaald kunnen worden. De belangrijkste uitdaging is dat hersenvocht een mengsel van tumor- en normaal DNA bevat. AI-modellen zullen getraind worden om hier rekening mee te kunnen houden.