Publiekslezing - 19 maart 2019 - darmkanker

Publiekslezing - 19 maart 2019 - darmkanker

Maart is internationaal uitgeroepen tot darmkankermaand. In 2017 werd bij 13.739 Nederlanders de diagnose darmkanker gesteld (dikke darm en endeldarm). Daarmee is darmkanker de derde meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 20 mensen in zijn of haar leven darmkanker. In 2017 kregen in Nederland 7.556 mannen en 6.183 vrouwen darmkanker. Darmkanker komt vooral voor bij mensen van vijftig jaar en ouder, zo’n 90% van alle patiënten. Ook op jongere leeftijd kan echter darmkanker optreden.

Inhoud lezing

Er wordt door internist oncoloog stilgestaan bij de voorbehandeling met chemotherapie van endeldarmkanker vóór een operatie en bij de nabehandeling van dikke darmkanker, waarbij kwaadaardige lymfeklieren zijn gevonden, na een operatie. Een darmkankerpatiënt zal spreken over haar persoonlijke ervaringen en over haar betrokkenheid bij de beoordeling van wetenschappelijke onderzoeksvoorstellen vanuit het patiënten perspectief. Veel patiënten zien op tegen het krijgen van een darmstoma na het verwijderen van darmkanker, maar ontlasting problemen na de verwijdering van de endeldarm kan de kwaliteit van leven ook zeer negatief beïnvloeden. Een bekkenbodemfysiotherapeut weet hier alles van. En tot slot zullen twee oncologisch chirurgen u vertellen hoe de darmen in elkaar zitten, hoe ze werken en hoe zij darmkanker verwijderen.

Alle verschillende betrokken hulpverleners uit het Colo-Rectaal-Carcinoom team zijn aanwezig en zowel na elke inleiding, als in de pauze en na afloop zijn zij persoonlijk aanspreekbaar voor opmerkingen en vragen.

Praktische informatie

  • Datum: dinsdag 19 maart
  • Tijd: inloop 19:00-19:30 uur
  • Start lezing, 19:30 uur; einde lezing, 21:45 uur
  • Adres: Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht,  blauwe collegezaal
  • Kosten: gratis

Inschrijven