Ad Buijing, patiënt en lid organisatieteam, en Pieter Doevendans, cardioloog en initiatiefnemer van de tocht, zitten samen voor de vijfde keer op de tandem. Aan hun tandem wappert een rode hartenballon voor deze lustrumeditie. “Ik neem nu voor de vijfde keer deel aan de tocht om in beweging te blijven en om een bijdrage te leveren aan het goede doel”, vertelt Ad. “Ik weet wat hartfalen is, hoe vervelend het is en daarom fiets ik mee voor onderzoek naar hartfalen.”
Het doel van deze Tandemtocht is om geld bij elkaar te fietsen voor onderzoek naar het vroegtijdig herkennen van hartfalen. Met het onderzoek willen de onderzoekers meer inzicht krijgen in het klachtenpatroon van patiënten in de jaren vóórdat zij hartfalen krijgen. Dit moet uiteindelijk leiden tot het eerder geven van belangrijke medicijnen tegen hartfalen, zodat de ziekte in een vroeg stadium zoveel mogelijk kan worden afgeremd. Via het goede doel Stichting Vrienden UMC Utrecht komt het geld van de Tandemtocht volledig terecht bij het onderzoeksdoel. Donaties zijn nog steeds van harte welkom.
De deelnemers fietsten een prachtige tocht van 40 kilometer door Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug met een pauze bij het museum Grebbelinie in het Vizier in Woudenberg. Ze fietsten samen op kop of in teams met creatieve namen: de postduiven, chickies van de hartrevalidatie, TRIAS har(d)t voor UMC Utrecht en de lamme en de blinde. Panky Nefkens en Alexander Lubberhuizen haalden met hun deelname het hoogste sponsorbedrag op. Alle deelnemers fietsten gezamenlijk een mooi bedrag van ruim 15.000 euro bij elkaar.
Na de tocht kregen alle fietsers een lunch aangeboden bij Hotel-restaurant Oud London in Zeist en startte het wetenschappelijke programma. Gijs Lentjes, sportarts, lichtte de resultaten toe van zijn onderzoek bij hartfalenpatiënten en de verschillen tussen mannen en vrouwen. Stefan Koudstaal, cardioloog in opleiding, ging vervolgens in op het nieuwe onderzoeksdoel van de tandemtocht. Hij wil met zijn onderzoek een beter inzicht krijgen in het eerder herkennen van hartfalen.
Ad Buijing sloot het programma af met zijn indrukwekkende levensverhaal aan de hand van een film en foto’s. “Ik heb een steunhart gehad en na 3 jaar en 8 maanden op de wachtlijst kreeg ik een donorhart. Ik ben daar heel dankbaar voor en geniet nu elke dag volop van het leven. Ik vier daarom twee keer mijn verjaardag: in maart ben ik 61 jaar geworden en ik september word ik 7 jaar.” Hij overhandigde de prachtige cheque van alle deelnemers aan Stefan Koudstaal om zijn onderzoek te realiseren.