Over blaaskanker
Blaaskanker is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit ongecontroleerde groei van cellen van de binnenbekleding van de blaas, ook wel urotheelcarcinoom genoemd. Als gevolg hiervan is de meest voorkomende klacht zichtbaar bloed in de urine. Chemotherapie is slechts bij een minderheid van de patiënten effectief, terwijl het wel ernstige bijwerkingen heeft. Blaaskanker behoort tot de tien meest voorkomende kankersoorten wereldwijd en komt drie keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het is van belang dat blaaskanker zo snel mogelijk behandeld wordt. Lees meer over blaaskanker.
Onze droom: de juiste behandeling voor blaaskanker vaststellen met een simpele urinekweek
In het UMC Utrecht worden patiënten met blaaskanker behandeld in het Blaaskankercentrum Midden-Nederland, dat gespecialiseerd is in complexe ingrepen aan de urinewegen. Er is echter nog veel onbekend over hoe blaaskanker ontstaat en waarom chemotherapie vaak weinig effect heeft.
Ons doel is om een nieuwe methode te ontwikkelen voor het bepalen van de beste behandeling van blaaskanker. Momenteel wordt de behandeling gebaseerd op een klein stukje weefsel, maar dit geeft niet altijd een compleet beeld van de tumor of de reactie op chemotherapie.
Gelukkig zijn er vooruitzichten voor een nieuwe behandelmethode. Onderzoek in de afgelopen vijf jaar heeft zich gericht op het maken van organoiden van blaaskankerweefsel, waarmee we de tumor in het laboratorium kunnen nabootsen en de juiste behandeling kunnen bepalen. Het nadeel is dat we dit weefsel middels een operatie moeten verkrijgen. Ons doel is om organoiden uit urine te maken, oftewel “urinoids”, zodat we de tumor op elk moment kunnen beoordelen zonder een operatie.
Om urinoids te kunnen gebruiken voor de behandeling van blaaskanker, moeten we eerst de effectiviteit aantonen met onderzoek. Hiervoor hebben we jouw steun hard nodig.