Aangenamer verblijf voor patiënten psychiatrische afdeling

Aangenamer verblijf voor patiënten psychiatrische afdeling

“De psychiatrie is geen sector die vaak in de spotlight staat, terwijl ook deze patiënten dat zo verdienen”. Verpleegkundig zorglijnhoofd Psychiatrie Fleur Muller zette afgelopen jaar een actie op voor alle patiënten van de afdeling. Samen met de dames van Ladies’ Circle 56 – Utrechtse Heuvelrug kwam Fleur voor hen in actie. Dat bracht ruim €3.500,- op om het verblijf van patiënten op de afdeling aangenamer te maken! Met de opbrengst zijn er talloze spullen gekocht: van kussens en plaids tot spelletjes, sjoelbakken en bluetooth muziekboxen.

Ladies’ Circle

Fleur (links op de foto): “Ieder jaar kiezen we bij de Ladies’ Circle een goed doel waarvoor we ons een heel jaar kunnen inzetten. Zo zijn er dit jaar drie hapjes- en wijnproeverijen geweest, zijn er koekjes gebakken en verkocht en hebben de kinderen van de Ladies’ Circle dames mooie kaarten gemaakt die zijn verkocht. Met alle acties hebben we ruim € 3.500,- opgehaald!” Daarnaast nam Fleur een groepje dames van de Ladies’ Circle op een zondag mee naar de afdeling Psychiatrie om bij de patiënten op bezoek te gaan en ze een leuke dag te bezorgen. “We hebben die middag lekker spelletjes gespeeld, nagels gelakt en er werd een uitgebreide lunch verzorgd waar alle patiënten mochten aansluiten.”

Geen spotlight, wel extra aandacht

De psychiatrie is een sector waar je al snel te maken hebt met een maatschappelijk stigma. Er heerst nog steeds een soort taboe op psychiatrisch patiënten. Het is geen sector die vaak in de spotlight staat. Veel donaties gaan naar de grote goede doelen. “Ik heb de afdeling bij de Ladies’ Circle als ons goede doel aangedragen, omdat ik vind dat ook deze patiënten extra aandacht verdienen.”

Psychiatrisch patiënten zijn vaak maandenlang 24 uur per dag op onze afdeling. Maandenlang in dezelfde omgeving zijn kan saai worden. Vooral in de weekenden is er niet zo veel te doen. Iets simpels als een uitgebreide lunch of een PlayStation kan de patiënten al enorm helpen.

“Om erachter te komen wat onze patiënten leuk zouden vinden, hebben we lijsten opgehangen waarop zij konden aangeven wat ze graag zouden willen. Daar stond van alles bij, van spelletjes tot een PlayStation tot massages. Zoiets kleins kan voor de patiënten al een groot verschil maken. Met de opbrengst hebben we geprobeerd zoveel mogelijk wensen te vervullen en zo het verblijf op de afdeling voor mensen van alle leeftijden fijner te maken.”