Agnites Vrolikprijs voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Agnites Vrolikprijs voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen

Universitair hoofddocent Dr. ir. Hester den Ruijter, experimentele cardiologie, heeft op donderdag 31 januari de tweede Agnites Vrolikprijs gewonnen, met haar onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Deze prijs van het Utrechts Universiteitsfonds wordt toegekend aan een talentvolle wetenschapper verbonden aan de Universiteit Utrecht die onderzoek doet dat bijdraagt aan het beantwoorden van actuele maatschappelijke vraagstukken. Uit het juryrapport: “Het onderzoek agendeert het bredere thema van gender in onderzoek, heeft aandacht voor patiëntparticipatie en betrekt nieuwe onderzoeksmethoden daarbij.”

Hart- en vaatziekten bij vrouwen

Jaarlijks overlijden er meer vrouwen dan mannen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Toch worden gegenereerde data in het huidige wetenschappelijk onderzoek zelden voor mannen en vrouwen apart gepresenteerd. Den Ruijter heeft een persoonlijke missie: tegen de tijd dat haar nu zesjarige dochter volwassen is, wil ze dat iedere vrouw er zeker van kan zijn dat er gedegen wetenschappelijke onderbouwingen bestaan voor de behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen. In de multidisciplinaire klinische studie (HELPful) die zij momenteel leidt ligt daarom de nadruk specifiek op vrouwen. Den Ruijter heeft bekende Nederlanders en instanties weten te motiveren aandacht te besteden en is zo hard op weg haar missie te volbrengen.

Nalaten aan de universiteit
De Agnites Vrolikprijs is in 2017 in het leven geroepen door het Utrechts Universiteitsfonds om te laten zien dat de impact van UU-onderzoek belangrijk is en wordt beloond. Er is een geldbedrag van € 25.000,- aan verbonden, bestemd voor extra-curriculair onderzoek. Dat is mogelijk gemaakt door de nalatenschap van alumna mevr. Cobi de Bree. In de huidige sterk veranderende samenleving worden particuliere bijdragen voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs belangrijker. Steeds vaker kiezen alumni, (oud-)medewerkers of andere betrokkenen ervoor om (een deel van) hun nalatenschap aan een universitair doel toe te kennen. Zo ontving de Universiteit Utrecht ook in 2018 een grote nalatenschap.

Agnites Vrolikprijs

Dr. Agnites Vrolik studeerde wis- en natuurkunde aan de UU en promoveerde hier ook, in 1836. Van 1854 tot 1858 was hij minister van Financiën. Hij was de eerste voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds. De winnaar werd geselecteerd uit 12 genomineerden, door de jury die dit jaar bestond uit: Prof. dr. Barbara Oomen (bestuurslid Utrechts Universiteitsfonds en voorzitter van de jury), Prof. dr. Marca Wauben (Universiteit Utrecht), Dr. René Kuijten (alumnus en managing partner van Life Sciences Partners) en Mr. drs. Steven Martina (alumnus en CEO van The Greenery).

Op 18 juli 2018 zat Den Ruijter aan tafel bij Eva Jinek, zie uitzending Jinek.