Roeiend de Atlantische Oceaan over voor het vrouwenhart

Roeiend de Atlantische Oceaan over voor het vrouwenhart

Vier stoere vrouwen komen dit jaar in actie voor onderzoek naar het vrouwenhart door samen mee te doen aan de zwaarste roeiwedstrijd van de wereld: de Talisker Whiskey Atlantic Challenge 2020. In een roeiboot van 9 meter zullen zij als de Atlantic Dutchesses in 40 tot 60 dagen de Atlantisch Oceaan over roeien.

 

De extreme roeiwedstrijd is een race van het Spaanse La Gomera naar Antigua: 5.000 kilometer de Atlantische Oceaan over. De vier vrouwen verwezenlijken met de deelname niet alleen een persoonlijke droom, maar zetten zich ook nog in voor een mooi doel dat hen nauw aan het hart ligt. “Met deze actie willen we meer bewustzijn creëren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen” vertelt Iris, initiatiefneemster van het team. “Hart- en vaatziekten zijn al jarenlang één van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. De signalen dat er iets aan de hand is met het hart kunnen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen. Daardoor worden hartziekten bij vrouwen niet op tijd herkend en overlijden nog te veel vrouwen onverwacht en onnodig. Daar willen we iets aan doen.”

In actie voor het vrouwenhart

Samen met Melissa, Renate en Marieke komt Iris daarom in actie om geld in te zamelen voor belangrijk onderzoek naar het vrouwenhart. Dat onderzoek wordt uitgevoerd in het UMC Utrecht. Hester den Ruijter, hoofdonderzoeker experimentele cardiologie, vertelt: “We onderzoeken nu de verschillen in slagaderverkalking tussen mannen en vrouwen. Daarnaast proberen we met die kennis nieuwe signaalstoffen in het bloed te ontdekken bij vrouwen. Met die aanpak willen we hart- en vaatziekten bij vrouwen sneller ontdekken, beter behandelen en waar mogelijk geheel voorkomen. Het is prachtig dat deze vier powervrouwen zich zo extreem voor andere vrouwen inzetten!”

Steun de Atlantic Dutchesses en daarmee onderzoek naar het vrouwenhart

Hester den Ruijter, hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen in het UMC Utrecht licht in deze video toe waarom onderzoek naar vrouwen en hart- en vaatziekten nodig is.

Door vrouwen, voor vrouwen

Eind 2020 stappen de vier vrouwen in hun roeiboot met de toepasselijke naam ‘Queen of Hearts’. Daarvoor zijn ze al maanden keihard aan het trainen. “Het is een soort tweede full-time baan erbij” vertelt teamgenoot Melissa, “absoluut geen kleine commitment. Men vertelt ons wel eens dat het daadwerkelijk bij de start verschijnen het moeilijkste deel is van de race, en dat hebben we gemerkt. Iedereen worstelt met het trainen en het combineren daarvan met werk en privé. Maar we laten ons niet uit het veld slaan. Alle obstakels die we tegenkomen maken ons alleen maar sterker en motiveren ons nog meer om voor die finish in Antigua te gaan. We willen het verschil maken voor vrouwen over de hele wereld. Door vrouwen, voor vrouwen!”

In het UMC Utrecht wordt onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Met als doel hart- en vaatziekten bij vrouwen sneller te ontdekken, beter te behandelen en waar mogelijk te voorkomen.