Doel bereikt: genoeg geld ingezameld om alle couveuses te voorzien van een slimme camera!

Doel bereikt: genoeg geld ingezameld om alle couveuses te voorzien van een slimme camera!

Afgelopen jaar heeft een groot aantal mensen zich ingezet om geld op te halen voor slimme couveusecamera’s. Met zulke camera’s kunnen ouders 24/7 met hun (te vroeg geboren) kindje in contact staan. Voor de aanschaf moest een groot geldbedrag verzameld worden. En dat is gelukt! De financiering van de slimme camera’s is rond. In totaal is er genoeg geld ingezameld door tientallen acties en nog veel meer donaties.

 

Als kersverse ouder is het ontzettend moeilijk om niet constant bij je zieke kindje te kunnen zijn. Je pasgeboren baby in het ziekenhuis moeten achterlaten is hartverscheurend. Daarom wil het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) alle 26 couveuses op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) voorzien van een slimme camera, zodat ouders via hun telefoon naar hun kindje kunnen kijken. Zulke camera’s kosten veel geld en vallen niet onder het standaardzorgbudget. In 2022 hebben heel veel mensen, bedrijven, fondsen en stichtingen zich ingezet om de camera’s te kunnen kopen. Zij deden een donatie, adopteerden een couveuse of zetten zelf een actie op touw. Ook onze ambassadeur Kim Kötter vroeg in haar netwerk aandacht voor het project en adopteerde met haar gezin een couveuse. Dankzij de steun van veel mensen, bedrijven, fondsen en stichtingen die hebben gedoneerd of in actie kwamen is het benodigde bedrag behaald!

Ongestoord slapen

Te vroeg geboren baby’s hebben veel rust nodig. ‘Slapen is een van de beste medicijnen’, vertelt arts Jeroen Dudink. ‘Baby’s die nog in hun moeders buik zitten, slapen voor een optimale ontwikkeling tot wel 22 uur per dag. In het ziekenhuis slapen te vroeg geboren baby’s veel minder.’ De stress van de behandelingen en het constante controleren door zorgpersoneel verstoort de slaap van de kindjes. De plaatsing van een slimme camera biedt uitkomst. Ouders en zorgpersoneel hoeven nu niet steeds het dekentje over de couveuse op te tillen, maar kunnen via de camera zien of de baby wakker is.

De slimme camera’s worden geïnstalleerd in de couveuses op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). Zo’n camera is meer dan alleen webcam. De camera’s kunnen bijvoorbeeld bewegingen detecteren, maar ook alarm slaan wanneer de baby huilt, of een epileptische aanval krijgt. Via de camera is bijvoorbeeld ook overleg op afstand met zorgmedewerkers mogelijk, doordat het beeld en geluid twee kanten op kan. Verder zijn de camera’s zijn speciaal geschikt om in het donker heldere beelden te maken. Hierdoor kunnen ouders hun kindje ook in de donkere couveuse trots laten zien aan opa en oma of broertje en zusje. Op dit moment worden camera’s besteld. Het plan is om ze in de zomer in gebruik te nemen.

Dank

Onze enorme dank gaat uit naar iedereen die heeft bijgedragen aan dit project: mensen die een couveuse adopteerden (zelf of met hun familie of bedrijf); alle mensen die een losse donatie deden; en de fondsen en stichtingen die bijdroegen of een actie zijn gestart om geld op te halen voor dit project. Dankzij jullie krijgen de baby’s op de NICU de onmisbare rust die ze nodig hebben. En kunnen ouders en familieleden 24/7 bij hun kindje zijn.