Een nieuw kinderbewegingslandschap!

Een nieuw kinderbewegingslandschap!

Tevreden gezichten bij het Kinderbewegingscentrum in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Want vanaf vandaag wordt het nieuwe kinderbewegingslandschap 2.0 in gebruik genomen. Het kinderbewegingslandschap is een innovatief beweegdecor waarin kinderen uitgenodigd worden te laten zien wat zij motorisch in hun mars hebben. De nieuwe versie is een doorontwikkeling van versie 1.0, die 20 jaar geleden voor het WKZ is ontwikkeld.

Open speelomgeving

“De open speelomgeving die voor de huidige versie van het kinderbewegingslandschap model heeft gestaan is nog steeds een belangrijk uitgangspunt,” aldus Janjaap van der Net, hoofd van het Kinderbewegingscentrum. “Kinderen tot ongeveer 9 jaar kunnen in een speelse beweging-uitnodigende ruimte laten zien waartoe ze spontaan in staat zijn, zonder zich geforceerd te voelen om bepaalde testjes te doen. Die testjes doen we natuurlijk ook, maar meestal nadat kinderen spontaan hebben laten zien waartoe ze instaat zijn en alleen wanneer we een ontwikkelingsscore nodig hebben voor de diagnostiek.”

Wat is er precies veranderd?

Het klim en klauter object is uitgebreid met klimgrepen op een helling en aan de muur. Er zijn losse klauterobjecten bijgekomen waarmee kinderen een eigen “obstakelbaan” kunnen maken voor uitdagende klauteractiviteiten. Daarnaast zijn er twee interactieve elementen toegevoegd waarmee reactiesnelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen van kinderen worden geobserveerd. Deze interactieve onderdelen zijn hierdoor ook geschikt om kinderen die in het WKZ zijn opgenomen te trainen op deze vaardigheden.

Vergroten kansen gezondere toekomst

“Kinderen met een bewegingsprobleem verdienen het om niet alleen getraind/geoefend te worden op bepaalde “zwakke” vaardigheden. Het is juist belangrijk dat ze ook gestimuleerd worden om de nieuw verworven vaardigheden in hun spel te gebruiken. Dit is wat men ‘physical literacy’ noemt. Kinderen die ‘physical literate’ zijn, hebben een grotere kans om een gezondere toekomst tegemoet te gaan. En dat is natuurlijk een mooie winst voor hen!”

De ingebruikname van het kinderbewegingslandschap 2.0 is extra feestelijk omdat het Kinderwegingscentrum deze maand 45 jaar bestaat. Door de jaren heen heeft het zich ontwikkeld als een interdisciplinair kinderbewegingscentrum. Het kinderbewegingslandschap is vormgegeven door Ir. Donna Stam, afgestudeerd Industrieel Ontwerper aan de TU Delft en geproduceerd door Fa. Bruns.

WKZ Sportief

Het nieuwe kinderbewegingslandschap is mogelijk gemaakt door sponsorgelden vanuit Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis, als onderdeel van het WKZ Sportief programma. WKZ Sportief is bedoeld voor kinderen met een chronische ziekte, psychiatrische aandoening of een beperking. Zij staan vaak aan de kant omdat er geen passende mogelijkheden voor ze zijn bij de meeste sportverenigingen of omdat ze de weg naar een geschikte club niet vinden. Met WKZ Sportief krijgen kinderen een zetje in de goede richting. Veel donateurs, fondsen en bedrijven hebben hier aan bijgedragen.

Janjaap van der Net, hoofd van het Kinderbewegingscentrum en Maxime in actie