Frans paard 'Dokter Peyo' bezoekt kinderen in het WKZ

Frans paard 'Dokter Peyo' bezoekt kinderen in het WKZ

Het Franse paard ‘dokter Peyo’ bezocht donderdag 16 juni de kinderen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Het paard is een beroemdheid in Frankrijk en heeft de gave om een bijzondere band op te kunnen bouwen met patiënten. Het is voor het eerst dat dr. Peyo een bezoek bracht aan een ziekenhuis buiten Frankrijk. In het WKZ liet hij onze patiënten even vergeten dat ze ziek zijn.

 

Het was een zonnige, bijzondere middag. De kinderen konden even weg van de afdeling en dokter Peyo gaf hen afleiding tijdens de meet & greet in de voortuin van het WKZ. De kinderen vonden het spannend, maar er was ook óntspanning te zien, bij zowel de kinderen, ouders en onze collega’s. Marleen, medisch pedagogisch zorgverlener in het WKZ: “Het was mooi om te zien dat onze kleine patiënten die een lange tijd binnen zijn, weer even lekker naar buiten konden komen.”

Een bijzonder paard

Peyo is een paard met een unieke gave, hij kan kanker en tumoren aanvoelen, en bezoekt in Frankrijk al jaren diverse ziekenhuizen. Hassen Bouchakour begeleidt het paard sinds 2011. “Peyo is een paard uit duizenden. Vanaf het begin van onze relatie werd duidelijk dat hij een bijzondere gave heeft in de omgang met patiënten en ook de medische teams zagen al snel het positieve effect. Patiënten werden rustiger en hun stemming verbeterde. Sindsdien proberen we zo veel mogelijk patiënten en hun families steun te bieden. Dankzij Hartog Paardenvoeders en Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis mogen wij nu ook de patiënten uit het WKZ ontmoeten.”

Roel Boersma, Hartog Paardenvoeders. “Bij Hartog Paardenvoeders geloven wij in de kracht van de interactie tussen paarden en mensen. Paarden zijn niet voor niets al meer dan 6000 jaar onderdeel van onze samenleving. Dr. Peyo is een bijzonder voorbeeld van wat een paard voor een mens kan betekenen, en wij zijn heel blij dat wij de patiënten van het WKZ op deze manier kunnen helpen.”

Even vergeten ziek te zijn

In het WKZ is ieder kind eerst kind en dan pas ziek. Het bezoek van dokter Peyo is een mooi voorbeeld van hoe we er alles aan doen om onze kinderen af en toe even te laten vergeten dat ze ziek zijn. Wij gunnen alle patiënten in het UMC Utrecht en het WKZ een zo comfortabel mogelijk verblijf en organiseren daarom diverse activiteiten ter afleiding en ontspanning. Hier kunt u meer lezen over deze activiteiten of ons steunen om dit mogelijk te maken.