Utrechtse studenten halen bijna halve ton op voor hartonderzoek

Utrechtse studenten halen bijna halve ton op voor hartonderzoek

Eigenlijk zouden Daantje en haar zeven medestudenten naar Italië fietsen om geld in te zamelen voor hartonderzoek, maar door corona moesten zij hun plannen flink omgooien. Hun keiharde werk heeft resultaat. Vrijdag 30 oktober overhandigden zij namens Heart to Handle een cheque van bijna een halve ton aan Vrienden UMC Utrecht.

 

Al maanden voor de start van de daadwerkelijke fietstocht waren de studenten druk met het voorbereiden van de reis en inzamelingsacties. “Maar toen brak corona uit”, vertelt Daantje. “Acties van bedrijven konden niet meer doorgaan en we moesten een groot benefietdiner afzeggen. Terwijl we juist op die activiteiten hadden gerekend toen we het streefbedrag, 50.000 euro, hadden vastgesteld.”

Dan maar in Nederland

Gelukkig lieten de studenten zich niet uit het veld slaan door corona. “Op 1 juni hakten we knoop door: we zouden niet meer naar Napels in Italië fietsen, maar ruim 2.800 kilometer in Nederland afleggen. Ook stelden we het streefbedrag bij naar 35.000 euro om teleurstellingen te voorkomen.”

Extra motivatie

“Maar door de tegenslag kregen we juíst extra motivatie”, vertelt Daantje. “We bedachten nieuwe acties. Zo zijn we bijvoorbeeld langs allerlei grote studentenhuizen in de stad gefietst. Het koste wat tijd, maar in sommige huizen wonen wel tien studenten. Als dan iedereen een tientje doneert, telt het lekker op. Ook verkochten we speciale hart-sokken en benaderden we bedrijven.”

Nieuwe verwachtingen

Al snel bleek dat het temperen van de verwachtingen niet nodig was geweest. Toen de studenten op 4 juli op de fiets stapten, stond de teller al op 35.000 euro. “We hadden het niet verwacht, maar ook tijdens de fietstocht bleven de donaties binnenstromen. Dat kwam denk ik juist omdát we in Nederland bleven. Onderweg kwamen we mensen tegen die vroegen naar de actie en wilden doneren. Ook hadden we via via logeeradresjes geregeld, waardoor nog meer mensen over de actie hoorden én de actie steunden.”

Trotse gezichten

Uiteindelijk haalden de studenten bijna een halve ton op voor onderzoek naar de preventie van hart- en vaatziekten. “Een superprestatie, helemaal in corona-tijd”, zegt hoogleraar cardiologie Folkert Asselbergs. Hij nam de cheque vandaag in ontvangst, uit handen van een trotse Daantje en de andere studenten. Daantje: “Het is bijzonder voor ons om de cheque persoonlijk te overhandigen aan het ziekenhuis. Zo weten we zeker dat het geld echt direct ten goede komt aan het onderzoek!”

 

 

De jaarlijkse fietstocht is een initiatief van de stichting Heart to Handle. De stichting zet zich sinds 2014 in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Ieder jaar start de fietstocht in een andere stad. De Utrechtse studenten geven het stokje door aan Leiden en Groningen.