Het belang van een fietsrit

Het belang van een fietsrit

In 2016 organiseerde Bas Vastert (kinderarts- reumatoloog/ immunoloog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis) samen met zijn Duitse collega Klaus Tenbrock een fietstocht. Ze fietsen in 8 dagen 1550 kilometer: van Utrecht naar het Europese congres voor Kinderreumatologie in Genua.

 

Bas: “Het idee ontstond onder het genot van een drankje tijdens een congres. Dan komen de beste ideeën he? Vervolgens hebben we ook meteen doorgepakt. Een beetje spannend was het wel, want ik had totaal geen ervaring met wielrennen en al helemaal niet met zo’n lange fietstocht. Maar ik was overtuigd dat het moest lukken, vooral voor zo’n goed doel. Ons doel was om publiciteit te genereren voor de toch wat onzichtbare ziekte jeugdreuma en om echte Europese samenwerking in onderzoek naar jeugdreuma te promoten.”

Fietsrit levert enorm veel donaties op

Ze fietsten in 8 etappes langs 8 Nederlandse, Duitse, Zwitserse en Italiaanse ziekenhuizen waar ze kinderen met jeugdreuma behandelen en/of onderzoek naar jeugdreuma doen. Destijds kreeg de tocht aandacht in regionale en landelijke media, hielp Barry Atsma mee aan een promotiefilmpje en haalden bijna € 30.000,- op aan particuliere giften.

Start internationaal onderzoek

Bas: “Dit was het begin van een intensievere samenwerking met Klaus Tenbrock in Aachen en langzamerhand enthousiasmeerden we meer internationale collega’s. Uiteindelijk resulteerde dit afgelopen jaar in de indiening van een EU onderzoeksproject (EraPerMed programma samen met een Zweedse (Petter Brodin uit Stockholm), een Italiaanse (Fabrizio deBenedetti) en een Canadese collega (Claire Leblanc). Uit 188 ingediende onderzoeksprojecten werden 18 gefund, waaronder die van ons. Onze studie gaat in september 2021 starten, heeft een looptijd van 3 jaar en een budget van ruim 1,1 miljoen euro.

Waar een uit de hand gelopen fietstochtje niet toe kan leiden:-)!”

Bas Vastert en Klaus Tenbrock