Screening en behandeling hoge bloeddruk verbeteren

Screening en behandeling hoge bloeddruk verbeteren

Eén op de drie volwassenen heeft een hoge bloeddruk. Omdat deze hoge bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of hersenbloeding, is het belangrijk dat deze aandoening op tijd wordt ontdekt en behandeld. Professor Menno Vriens wil met zijn onderzoeksteam in het UMC Utrecht zowel de screening als de chirurgische behandeling van een hoge bloeddruk verbeteren om zoveel mogelijk patiënten de kans te geven om te genezen. 

Wanneer de hoge bloeddruk wordt veroorzaakt doordat er in de bijnieren teveel van het hormoon aldosteron wordt gemaakt (primair hyperaldosteronisme genaamd) kan de patiënt een operatie ondergaan waardoor hij of zij kan worden genezen. Het goed opsporen van deze aandoening blijft echter nog steeds een uitdaging. Hierdoor wordt een deel van de patiënten met een hoge bloeddruk de kans op genezing via een operatie onthouden.

Wat is Primair Hyperaldosteronisme (PHA)? 

Animatie: BijnierNET

Bij iemand die hyperaldosteronisme heeft, produceren de bijnieren te veel het bijnierhormoon aldosteron. Dit komt doordat (één van) de bijnieren overactief (is) zijn. In ongeveer 30% van de gevallen is er sprake van een (meestal goedaardig) tumor in de bijnier. Dit wordt ook wel de ziekte van Conn genoemd. Gelukkig kan bij primair hyperaldosteronisme deze tumor door middel van een operatie worden verwijderd. Door deze operatie kunnen patiënten worden genezen en hoeven zij niet meer levenslang medicijnen te slikken. Uiteraard wordt hierdoor ook het risico op bijvoorbeeld een hartinfarct of hersenbloeding vele malen kleiner.

Kans geven op genezing

Om een operatie mogelijk te maken is het belangrijk om vooraf goed te weten welke patiënten de aandoening hebben. Dit goed opsporen (screenen) van de aandoening blijft alleen nog steeds een uitdaging. Hierdoor wordt een deel van mensen met een hoge bloeddruk de kans op genezing via een operatie onthouden. Om dit te voorkomen moet onderzoek worden gedaan naar betere screeningsmethoden.

Lees meer en help dit onderzoek mogelijk te maken