Hyacinten voor jonge mensen met kanker

Hyacinten voor jonge mensen met kanker

Voor de zesde keer organiseert het AYA Zorgnetwerk samen met de Nederlandse hyacintenkwekers de hyacintenactie. Op vrijdag 24 januari staat in 22 ziekenhuizen een hyacintenkraam, waaronder in het UMC Utrecht. De opbrengst gaat naar zorg voor jongvolwassenen met kanker, ofwel: AYA’s.

 

Jaarlijks krijgen in Nederland 2.700 jonge mensen tussen de 18 en 35 jaar kanker. Van hen overlijdt 20%. Kanker op jongvolwassen leeftijd heeft grote gevolgen voor opleiding, werk, sport, zelfstandigheid, relaties en vruchtbaarheid. Kanker op deze jonge leeftijd is zeldzaam en zijn er weinig  leeftijdsspecifieke behandelingen. Van eventuele klachten door de behandeling, zoals vermoeidheid en chronische pijnklachten, kunnen AYA’s een heel leven last hebben.

Hyacintenkraam

Hyacintenkwekers en bloemenveiling Royal FloraHolland zetten zich in voor de verbetering van zorg voor AYA’s. Hyacintenkwekers doneren ook in 2020 ruim 5.000 bossen snijhyacinten. Vanaf 9.00 uur start de verkoop in de hal van het UMC Utrecht voor vier euro per bosje. Kom ze snel halen, want op is op!

AYA-poli

In 2015 opende het UMC Utrecht als tweede ziekenhuis in Nederland een AYA-poli. De AYA-poli is bedoeld voor alle jongvolwassenen die op de leeftijd van 18 tot 35 jaar kanker hebben gehad. Het maakt niet uit om welke vorm van kanker het gaat. Tijdens de behandeling, maar (juist) ook daarna wordt vanuit de AYA-poli specifieke zorg en ondersteuning aangeboden. De AYA-zorg is een aanvulling op de medische zorg die je krijgt van je behandelteam.