Verpleegkundige Jozua voert actie om infuusletsel bij kwetsbare baby's te voorkomen

Verpleegkundige Jozua voert actie om infuusletsel bij kwetsbare baby's te voorkomen

Jozua van Duuren (49) is verpleegkundige op de Neonatale Intensive Care van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Hij zamelt geld in voor nieuwe apparatuur om de allerkleinsten op zijn afdeling te behoeden voor pijn en letsel door infusen. “Baby’s kunnen nog niet aangeven dat hun infuus pijnlijk aan voelt.”

 

Jozua is al ruim veertien jaar verpleegkundige op de neonatologie-afdeling in het WKZ en heeft een enorme passie voor zijn werk. Op zijn afdeling komen de pas- en te vroeggeboren baby’s die medische zorg nodig hebben terecht. Om een veelvoorkomend probleem bij de jonge patiëntjes tegen te gaan, namelijk: infuuswonden, is hij een actie gestart. Baby’s in het ziekenhuis hebben vaak een infuus nodig, maar ze kunnen niet aangeven wanneer het infuus niet goed zit. Doordat een infuus niet goed zit kan een vloeistof als adrenaline bijvoorbeeld onder de huid terecht komen in plaats van in een ader. Dat geeft de baby’s veel pijn en veroorzaakt soms zelfs nare wonden.

Daarom zet Jozua zich nu in voor een oplossing en zamelt hij geld in via een speciale actiepagina. “We willen vijftien infuusmonitoren kopen om premature baby’s in het WKZ te beschermen.” Dit is een speciaal apparaatje dat het infuus van de baby met behulp van infrarood licht in de gaten kan houden en in een heel vroeg stadium alarm slaat als er iets mis is.

 

"Het is hartverscheurend om te zien hoe deze kleine baby's lijden door slecht zittende infusen. Met de infuusmonitoren kunnen we onnodig leed voorkomen en de juiste zorg bieden." Jozua van Duuren, verpleegkundige op de NICU

Jozua, die dagelijks met deze patiëntjes werkt, weet als geen ander hoe belangrijk het is om infuusletsel te voorkomen. “Het is hartverscheurend om te zien hoe deze kleine baby’s lijden als gevolg van slecht zittende infusen,” vertelt Jozua. “Op onze afdeling liggen baby’s van soms maar 600 of 800 gram, doordat het infuus vaak ook met een pleister vastgemaakt wordt kun je het niet goed zien als er schade ontstaat. Ook zijn deze hele kleine baby’s niet in staat om zelf aan te geven dat ze pijn hebben, waardoor een verkeerd aangesloten infuus urenlang kan blijven zitten. Het menselijk oog kan niet waarnemen wat er in een bloedvat gebeurt. We controleren regelmatig het infuus en roepen bij twijfel altijd een collega erbij. Maar je loopt eigenlijk altijd achter de feiten aan. Met de infuusmonitoren kunnen we de juiste zorg bieden en onnodig leed voorkomen,” aldus Van Duuren. “Ik ben normaal gesproken niet iemand die snel geld vraagt, maar dit ernstige probleem raakt me diep.”

De actie om geld in te zamelen om de infuusmonitoren aan te schaffen wordt ook ondersteund door presentatrice en WKZ-ambassadeur Kim Kotter: “Ik ben trotse ambassadeur van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ik lag daar zelf ooit toen Muck te vroeg geboren was en weet hoe intens het verdriet kan zijn als je je zorgen maakt over je pasgeboren kindje. Als geen ander begrijp ik hoe belangrijk een dergelijk apparaatje zou kunnen zijn. Het idee dat je kindje onnodig veel pijn heeft, doet je moederhart nog meer breken.” 

Om voor alle premature baby’s in het WKZ een infuusmonitor aan te schaffen en te voorzien van drie jaar onderhoud is een ton nodig. Helaas wordt deze zorg niet vergoed vanuit het zorgbudget. Via Vrienden UMC Utrecht & WKZ wordt daarom geld ingezameld.

Voorkom ernstig infuusletsel bij de allerkleinsten