Mobiele huiskamer brengt warmte en comfort

Mobiele huiskamer brengt warmte en comfort

Op de Internationale dag van de Palliatieve zorg, 8 oktober, staan we in het UMC Utrecht stil bij dit thema. Want zorg in de allerlaatste levensfase is zoveel meer dan alleen het wegnemen van klachten of pijn. Het is zorg die bijdraagt aan een respectvolle, waardevolle tijd als de tijd is gekomen. De mobiele huiskamer – een verrijdbare dressoirkast met sfeervolle accessoires – brengt een warme sfeer in de ziekenhuiskamer.

 

Afscheid nemen of samen iets vieren in huiselijke sfeer. Met de mobiele huiskamer – een verrijdbare dressoirkast met sfeervolle accessoires – wordt dat mogelijk voor patiënten die ongeneeslijk ziek zijn en niet meer verplaatst kunnen of willen worden. Vorig jaar haalde het UMC Utrecht met verschillende acties en donaties geld op voor een mobiele huiskamer. En na een pilot op de afdeling geriatrie is de dressoirkast nu gerealiseerd. Verpleegkundige in opleiding Esther Laan van het UMC Utrecht vertelt: “Ik was betrokken bij een familie waar een vrouw op leeftijd zou komen te overlijden. De behandeling was gericht op comfort. Ik stelde samen met mijn collega’s de familie de inzet van de mobiele huiskamer voor. Hoewel de dochter zich in de eerste instantie van het idee afwendde, stond ze het later na goed overleg toe.”

Mobiele huiskamer: warme sfeer in de ziekenhuiskamer

Esther regelde de mobiele huiskamer: een dressoir met vier deuren in zachte kleuren, kussentjes, een fleecedekentje, een speaker box met telefoonhouder, led-kaarsjes, een vaas en een fotohouder. “Op het moment dat die kast in de kamer werd gereden, werd de ziekenhuiskamer een afscheidskamer. Foto’s van de patiënt werden erbij gepakt en brachten verhalen. De aanwezigen praatten zachter. Het ijs was gebroken. Het interieur creëerde de sfeer. Het verbaasde me, de impact van de mobiele huiskamer was groter dan ik dacht. De patiënt en naasten konden nu goed afscheid nemen, en er was ruimte en aandacht voor de dood. Het was heel waardevol. Ik hoop dan ook dat we de dressoirkast zo vaak mogelijk kunnen aanbieden. Het is een praktische oplossing voor iets gevoelsmatigs. Het maakte echt een verschil.”