Zelf uitgevonden MRI-hoofdband redde het leven van student Diederick

Zelf uitgevonden MRI-hoofdband redde het leven van student Diederick

Toen luchtvaartstudent Diederick (23) lichamelijke klachten kreeg, moest hij een MRI-scan laten maken. Dat ging ontzettend mis: Diedericks Cochleair Implantaat (C.I.) scheurde uit zijn hoofd. De beelden redden wel zijn leven. Om niet nog een keer zo’n nare ervaring mee te hoeven maken, ging Diederick tijdens zijn studie aan de slag voor een oplossing. Hij ontwierp een hoofdband die MRI-scans mogelijk maakt voor mensen met een C.I. “Twee weken later ging ik probleemloos door de MRI.”

 

Negentien jaar oud was hij, toen Diederick – inmiddels 23 jaar – opeens pijnen in de rechterkant van zijn gezicht kreeg. Ook zijn rechterschouder en linkerbeen begonnen pijn te doen. In het ziekenhuis konden de artsen niets vinden. De pijn werd steeds erger en erger. Na een halfjaar zakte Diederick in elkaar. Om te kijken wat er mis was, moest er een MRI-scan gemaakt worden. Dit was gevaarlijk, want Diederick heeft een Cochleair Implantaat (C.I.). Een C.I. is een baanbrekende uitvinding die compleet dove mensen weer hun gehoor teruggeeft. Dit doet het implantaat door middel van elektroden die tegen de gehoorzenuw aanliggen. Een nadeel van zo’n C.I. is dat een MRI-scan eigenlijk onmogelijk is, omdat het magnetische veld van de scanner dan aan de magneet in het implantaat trekt. Veel klinieken hebben hun eigen manieren om een MRI toch mogelijk te maken, maar een goede oplossing is er eigenlijk niet. Het resultaat is altijd veel pijn en vaak een heroperatie om het implantaat weer terug te zetten. 

Toch een MRI

Gewapend met een omwikkeld hoofd met drukverband gaat Diederick noodgedwongen de MRI-scanner in. Toch scheurt het implantaat van Diedericks schedel. Dat leverde ontzettend veel pijn op. De MRI-beelden redden wel zijn leven. “De volgende dag werden we meteen opgebeld,” herinnert Diederick zich. “We moesten met spoed naar het ziekenhuis komen.” Diederick bleek een bijna-dwarslaesie in zijn nek te hebben die niet door andere scans was opgepikt. Door de desastreuze afloop wilden de artsen niet nog een keer een MRI-scan te gebruiken, maar de PET- en CT-scans lieten niet genoeg van de dwarslaesie zien om die effectief te kunnen behandelen. Na drie jaar behandeling zonder resultaat besloten de artsen om toch weer een MRI-scan te proberen.

"De MRI was echt nodig, maar ik weigerde dat ding in te gaan zonder mijn eigen uitvinding." Diederick

Hoofdband voor veilige MRI-scans

Door de hoeveelheid pijn lukte het echter niet om de MRI-scan te maken. Na drie mislukte pogingen gaf Diederick het op. Maar hij ging niet bij de pakken neer zitten. Hij ontwierp zelf een oplossing: een speciale hoofdband waarmee mensen met een implantaat toch in de MRI-scanner kunnen. De band gaat over plekken heen waar het implantaat onder de huid ligt en houdt zo alles op de goede plek. Bij hoge uitzondering en onder toezicht van MRI-veiligheidsmanagers mocht Diederick zijn uitvinding zelf testen. “Twee weken later ging ik probleemloos door de MRI,” vertelt Diederick. “Door middel van deze scan kon er een behandelplan worden opgesteld en ben ik tegen alle verwachtingen in weer compleet genezen.Diedericks leven is weer helemaal de oude. “Ik studeer weer, ik kan weer vliegen, en ik ga zelfs kijken of ik weer terug kan naar de brandweer. Alles is weer als vanouds,” lacht hij vrolijk. 

Toekomst

Nu werkt Diederick samen met Sanne Bannink, innovatiemanager bij het UMC Utrecht, Koen Willemsen van het 3D Lab UMC Utrecht, Pontes Medical én de Hogeschool van Amsterdam om zijn uitvinding verder te ontwikkelen. “Ik vind dat deze oplossing in elk ziekenhuis aangeboden zou moeten worden. Het heeft mijn leven gered en zal op een dag ook die van anderen redden.” Een medische uitvinding moet aan strenge eisen voldoen en daar zijn klinische testen voor nodig. Omdat maar weinig mensen een Cochleair Implantaat hebben, is er weinig financiering beschikbaar. Om Diedericks levensreddende uitvinding voor alle mensen met een C.I. beschikbaar te maken, is steun nodig. Kijk op Diedericks actiepagina voor de mogelijkheden en meer informatie.

Steun Diedericks levensreddende uitvinding voor mensen met een cochleair implantaat