Nieuwe snoezelkamer voor patiëntjes in het WKZ!

Nieuwe snoezelkamer voor patiëntjes in het WKZ!

Door een herindeling binnen het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) ontstond er een nieuwe samenstelling van verpleegafdelingen. Hierdoor kwam de huidige snoezelkamer, die reeds 15 jaar oud was, te vervallen. Tijd dus om in actie te komen voor een nieuwe snoezelkamer! Met hulp van Stichting de Lichtboei en de opbrengst van de Classico Giro Utrecht 2018 hebben we de kamer deze maand gerealiseerd, en deze wordt al volop gebruikt!

 

“Een snoezelkamer is een ruimte waar de stimulatie van zintuiglijke prikkels in een fijne omgeving mogelijk wordt gemaakt. Het is vooral een kamer om even de ziekenhuisomgeving uit te zijn. Het doel is om kinderen tot rust te brengen en om ontwikkelingsgerichte zorg aan te bieden. Wij kunnen zelf bepalen welke elementen we aanzetten, afgestemd op de behoefte van de kinderen en de hoeveelheid prikkels zijn zij aankunnen. Zo kunnen we een lichtprojector, bubbelbuis of muziek aanzetten, maar die kunnen ook teveel zijn. Door zelf te kiezen kunnen we voor kinderen van ieder ontwikkelingsniveau ontspanning en ontwikkelingsmogelijkheden creëren” vertelt Annemijn de Waard. Zij is pedagogisch medewerker op de afdeling Panda, één van de drie verpleegafdelingen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Snoezelen voor iedereen

“Het fijne aan zo’n kamer is dat we hem kunnen inzetten voor verschillende doeleinden. We kunnen hem voor kleine groepjes gebruiken om even te spelen of samen te zijn. Soms zetten we muziek aan en kan er gedanst of gezongen worden. Maar we gebruiken de kamer ook veel voor rust, bijvoorbeeld voor een gezin dat zich gezamenlijk even wil terugtrekken uit de ziekenhuisomgeving. Of voor één kind met bijvoorbeeld autisme heeft soms een plekje nodig om even afgezonderd te worden van de grote hoeveelheid prikkels die er om hem of haar heen zijn” legt Annemijn uit. “Daarom is deze ruimte ook zo belangrijk; het biedt zo veel mogelijkheden en oplossingen.”

Niet alleen voor kinderen die gaan snoezelen is het fijn, ook voor de ouders kan het een fijn moment zijn. “Als wij de kinderen meenemen naar deze ruimte kunnen zij bijvoorbeeld even koffie halen of naar buiten.”

"Een snoezelkamer is een ontzettend fijne en waardevolle ruimte, we wilden er graag één terug. Daarom zijn we ontzettend blij met de actie van Vrienden UMC Utrecht & WKZ en Stichting de Lichtboei" Annemijn de Waard, pedagogisch medewerker op verpleegafdeling Panda

Ruimte voor iedereen

Door de herindeling in het WKZ kwam de snoezelkamer te vervallen. Door de nieuwe indeling was de behoefte aan een snoezelkamer op de afdeling Panda het grootst. Daar verblijven onder andere veel kinderen met een ontwikkelingsachterstand voor wie de snoezelkamer zeer geschikt is. “Het is een ontzettend fijne en waardevolle ruimte, we wilden er graag één terug. Helaas konden we de meubels niet meenemen, omdat dit een ander formaat kamer is en de meubels al flink verouderd waren”.

Door de kamer op de 3e etage te realiseren, kunnen we de patiënten van Panda, die niet zonder medische begeleiding van de afdeling mogen, nu gepaste ontspanning en ontwikkelingsmogelijkheden bieden. De ruimte kan ook gereserveerd worden door (ouders van) kinderen van afdelingen Schildpad en Papegaai.

Even vergeten ziek te zijn

In het WKZ vinden we dat ieder kind eerst kind is en dan pas ziek. Maar voor de kinderen in het WKZ is dit niet vanzelfsprekend. Onderzoeken zijn helaas vaak vervelend en veel kinderen voelen zich eenzaam, angstig en onzeker. Wij doen er alles aan om de kinderen af en toe even te laten vergeten dat ze ziek zijn. Een kindvriendelijke omgeving en de wekelijkse activiteiten helpen daarbij. Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis zet zich hiervoor in. Om alle activiteiten te organiseren en te zorgen voor een kindvriendelijk verblijf, is veel geld nodig. Want deze kosten vallen niet in een zorgbudget. U kunt ons daarbij helpen! Steun de kinderen in het WKZ.