Nijntje laat kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis bewegen!

Nijntje laat kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis bewegen!

Op woensdag 26 oktober was het de nijntje beweegdag. Een speciale dag voor alle kinderen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Want bewegen is gezond, voor iedereen! Alle kinderen lieten zich van hun meest sportieve kant zien.

 

Met een stickerkaart in de hand verzamelden de kinderen stickers bij de verschillende oefeningen en spelletjes op het nijntje pleintje. Met het nijntje pleintje werd de hal van het WKZ voor eventjes omgetoverd tot gymzaal. Samen met enthousiaste trainers bewogen de kinderen op muziek en speelden spelletjes. Dankzij de veelzijdige oefeningen waren de activiteiten voor alle doelgroepen geschikt.

nijntje voor iedereen

Bewegen is belangrijk. Voor iedereen. Welke huidskleur je ook hebt, waar je ook vandaan komt, of je ziek bent of niet; alle kinderen verdienen genoeg beweging. De maand van diversiteit (oktober) was dan ook de perfecte periode om de nijntje Beweegdag te organiseren. Iedereen was welkom!

Goed leren bewegen is niet alleen belangrijk, het is ook leuk. Om die reden hebben de KNGU en Special Olympics Nederland de handen ineengeslagen om bewegen en sporten voor jonge kinderen met een beperking toegankelijker te maken. De ambitie van nijntje voor iedereen is dat alle kinderen, met en zonder beperking, de essentiële basisvormen van bewegen leren. Zo is nijntje echt voor iedereen.

Elke stap telt

Kinderen bewegen iedere dag. Van de eerste kleine stapjes tot kunnen fietsen. Hoe klein of groot de stap ook is, aan de basis hiervan ligt: bewegen. Zonder beweging worden al die dingen heel lastig. Maar waarom is bewegen eigenlijk zo belangrijk? Naast de positieve invloed op de motorische ontwikkeling, leert een kind ook samen te spelen en op zijn beurt te wachten. Daarnaast worden de hersenen gestimuleerd; met gevarieerd bewegen leer je bijvoorbeeld links en rechts tegelijk te gebruiken.

Dat het belangrijk is om ieder kind te laten sporten, beaamt ook Erik Hulzebos, programmaleider WKZ Sportief. Erik: “Ik zeg altijd: jong geleerd is oud gedaan, maar dat is echt waar. Hoe actiever en fitter je als kind bent, hoe groter de kans is dat je dat op latere leeftijd volhoudt. Daarom willen wij vooral kinderen helpen om te sporten en te bewegen.”

Samenwerking

De nijntje beweegdag werd georganiseerd in samenwerking met Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis, het goede doel van het (kinder)ziekenhuis, de KNGU en Mercis.