Nina voor onderzoek naar sikkelcelziekte

Nina voor onderzoek naar sikkelcelziekte

Youtuber Chahid Charrak, beter bekend als Dutch Performante, is ambassadeur van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Op 6 juli kwam hij langs om de allereerste nina’s te geven aan kinderen met sikkelcelziekte. Deze knuffeltjes worden met de hand gemaakt door kansarme vrouwen in Vietnam en zijn speciaal ontwikkeld voor het WKZ. Met de verkoop van nina wordt onderzoek naar sikkelcelziekte ondersteund.

Koop een nina en steun onderzoek naar sikkelcelziekte!

Sikkelcelziekte bij kinderen

Sikkelcelziekte is een erfelijke bloedziekte, die zijn naam dankt aan bloedcellen in de vorm van een sikkel. Kinderen hebben klachten als gevolg van ernstige bloedarmoede, en doordat kleine bloedvaten verstopt kunnen raken door de sikkelcellen. Dat kan hevige pijn veroorzaken en beschadiging van organen. Elk jaar worden in Nederland zo’n 40 kinderen met deze ziekte geboren. Ze hebben meestal een Afrikaanse, Arabische of Aziatische achtergrond. De levensverwachting van mensen met de ziekte ligt in Nederland tussen de 40 en 60 jaar.

Kinderen met sikkelcelziekte ervaren regelmatig perioden van pijn, een zogenaamde sikkelcelcrisis. Deze aanvallen kunnen uitgelokt worden door infecties, maar ook door stress, kou en uitdroging. De pijn is soms zo erg dat een ziekenhuisopname noodzakelijk is. Veel ouders durven hun kind niet te laten sporten vanwege de angst voor een crisis. De kinderen zelf zijn bang dat ze niet mee kunnen komen met gezonde kinderen.

Onderzoek naar individuele trainingsprogramma’s

Onderzoek onder volwassenen met sikkelcelziekte laat zien dat goed gecontroleerde trainingsprogramma’s veilig zijn, de fysieke vaardigheden én de kwaliteit van leven van deze patiënten verbeteren. Om kinderen met sikkelcelziekte op een veilige, effectieve en vooral plezierige manier te laten sporten, is meer wetenschappelijk onderzoek nodig. Het WKZ is expertisecentrum voor kinderen met sikkelcelziekte en ontwikkelt individuele trainingsprogramma’s die de fysieke conditie en vaardigheden van deze kinderen verbeteren en daarmee hun kwaliteit van leven.

Samenwerking FC Utrecht en Ubuntu Sport

Voor veel kinderen is het vanwege een beperking of ziekte niet mogelijk om deel te nemen aan regulier sportaanbod. Dat geldt ook voor kinderen met sikkelcelziekte. Het WKZ is daarom in samenwerking met FC Utrecht en Ubuntu Sport, de organisator van de FC Utrecht Experience, gestart met een sportprogramma voor chronisch zieke kinderen. Sinds mei van dit jaar trainen kinderen van zeven tot en met elf jaar, patiënten van het WKZ, wekelijks op Sportcomplex Zoudenbalch, pal naast Stadion Galgenwaard. Door wekelijks in hun eigen tempo te sporten wordt de conditie verbeterd. Dit heeft een positief effect op hun fitheid, motoriek, zelfvertrouwen en sociaal leven.

Nina

Met de aankoop van een exclusief voor het WKZ gemaakte nina, draagt u bij aan dit belangrijke onderzoek. En u steunt de vrouwen in Vietnam die de nijntjes en nina’s haken. Extra leuk om te geven dus!

Nina is voor € 14,95 te koop in de winkels van het UMC Utrecht en het WKZ of via onze webshop.

Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis

Het onderzoek naar individuele trainingsprogramma’s voor kinderen met sikkelcelziekte kan starten dankzij steun van Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis, hét goede doel voor iedereen die wil bijdragen aan het (kinder)ziekenhuis. Met steun van donateurs zorgen wij voor de beste zorg, behandeling en een kindvriendelijke en comfortabele omgeving. Wij dragen bij aan waardevolle projecten en innovatieve onderzoeken, die bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van mensen. Hiermee kunnen wij écht voor iemand het verschil maken.