Grote stappen gezet in kinderhartonderzoek

Grote stappen gezet in kinderhartonderzoek

In 2020 kwamen we massaal in actie om zoveel mogelijk geld op te halen voor het kinderhartonderzoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Ruim 1.100 kinderen stonden op de schaatsen en een 3D geprint kinderhartje reisde langs diverse ondernemingen in de provincie Utrecht. De onderzoekers zijn zeer dankbaar voor alle steun en hebben grote stappen kunnen zetten in het onderzoek.

Op zaterdag 1 februari 2020 kwamen ruim 1.100 kinderen in actie tijdens de Jeugd Elfstedentocht op De Vechtsebanen. De deelnemers konden zich laten sponsoren om zoveel mogelijk geld op te halen voor het kinderhartonderzoek. En dat is gelukt; ze haalden ruim 35.000 euro aan sponsorgeld op.  Daarnaast reisde een 3D geprint kinderhartje langs diverse ondernemingen in de provincie Utrecht, waaronder IT-bedrijf Xcellent uit Amersfoort en ondernemersorganisatie OnderNamen. In totaal is er ruim 75.000 euro opgehaald voor het kinderhartonderzoek. De onderzoekers zijn zeer dankbaar voor alle steun en hebben grote stappen kunnen zetten in het onderzoek.

Geld was hard nodig

Nog steeds overlijdt elke week minimaal 1 kind aan een hartafwijking en loopt het merendeel van de kinderen schade aan hart en hersenen op. In veel gevallen betekent dit dat deze kinderen een ontwikkelingsachterstand oplopen, waardoor ze bijvoorbeeld minder goed mee kunnen komen op school en vaker het speciaal onderwijs bezoeken. Met een bijzondere MRI-scan, die specialisten en onderzoekers in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en UMC Utrecht nu verder ontwikkelen, kan een 3D print van het kinderhart gemaakt worden zowel voor als na de geboorte. Zo kunnen ze de problemen aan het kinderhart nog beter in beeld brengen en zorgen voor een optimale behandeling.

Betere screening

Dr. ir. Pim van Ooij

Hans Breur, kindercardioloog: Afgelopen periode zijn er prachtige stappen gezet om de zorg voor kinderen met een aangeboren hartafwijking nog beter te maken. Zo hebben wij biomedical engineer Dr. ir. Pim van Ooij aan kunnen stellen. Hij zal de komende jaren nieuwe MRI technieken ontwikkelen die ons in staat stellen om het hart en grote bloedvaten af te beelden bij baby’s met een aangeboren hartafwijking tijdens de zwangerschap. We hopen daarmee een bijdrage te leveren aan een nog betere screening van kinderen met een aangeboren hartafwijking tijdens de zwangerschap.

Eerste tien hartjes gescand

Sinds 2016 verrichten we MRI onderzoek naar de hersenontwikkeling van kinderen met een aangeboren hartafwijking. We hebben geleerd dat de ontwikkeling van de hersenen vertraagd is. Het is het meest waarschijnlijk dat dit wordt veroorzaakt door de onderliggende hartafwijking. Om dit verder te onderzoeken hebben wij sinds kort de mogelijkheid om het hart al voor de geboorte in kaart te brengen met een MRI scanner. De eerste tien hartjes zijn inmiddels gescand. Wij zijn deze techniek nu verder aan het ontwikkelen om deze MRI afbeeldingen om te zetten in prachtige 3D beelden van het foetale hart.

Twee nieuwe 3D printers aangeschaft

Maar hier blijft het niet bij. Met de opbrengst van de actie hebben wij twee nieuwe 3D printers aangeschaft, zodat we de hartjes ook 3D kunnen printen. Dit helpt het onderzoeksteam bij het bedenken van de beste behandeling. Met deze gloednieuwe printers wordt het mogelijk om niet alleen een vast model te printen, maar wordt zelfs het printen van flexibele holle bloedvaten mogelijk. Zo kunnen wij de bloedsomloop van kinderen met aangeboren hartafwijkingen nog veel beter namaken. Deze kunstmatige bloedsomloop kan daarna zelfs in een MRI scan om de bloedsomloop vierdimensionaal te bestuderen. Ook kunnen we met deze techniek straks ingrepen aan het hart en de bloedsomloop simuleren en zo bekijken wat voor kinderen met een aangeboren hartafwijking de allerbeste behandeling is.

Dat wij deze technieken daadwerkelijk kunnen toepassen, was niet mogelijk geweest zonder de steun van alle donateurs, bedrijven en actievoerders van Vrienden UMC Utrecht & WKZ en Stichting Hartekind.”