Onderzoek naar vaccin voor lymfeklierkanker van start

Onderzoek naar vaccin voor lymfeklierkanker van start

Tijdens het Lekencollege 2019 hebben Marianne Boes van UMC Utrecht, Remco van Lunteren van Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis en ZKH Bernhard van Oranje van Lymph&Co de start van het onderzoek naar nieuwe behandelmethoden van lymfeklierkanker bekrachtigd.

 

Lymfeklierkanker is een kwaadaardige aandoening waarbij bepaalde witte bloedcellen, lymfocyten genoemd, ongecontroleerd gaan delen. Jaarlijks krijgen bijna 2.000 mensen in Nederland deze diagnose. Ruim een derde van deze mensen overlijdt aan de ziekte. Immuuntherapie, waarbij in de bestrijding van kanker gebruikt wordt gemaakt van het eigen afweersysteem, is al voor enkele typen kanker getest. Voor lymfeklierkanker nog niet.

Onderzoek naar vaccin voor lymfeklierkanker

Marianne Boes is onderzoeker in het UMC Utrecht. Samen met haar collega’s Friederieke Meyer-Wentrup en Victor Peperzak gaat zij op zoek naar stukjes van de tumorcellen die niet op gezonde lymfekliercellen zitten. Deze stukjes kunnen dan ingespoten worden bij de patiënt. Hierdoor gaat het afweersysteem de tumor aanvallen en opruimen. Voor dit onderzoek werkt de groep uit het UMC Utrecht samen met onderzoekers uit het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie. Het doel is om vaccins te ontwikkelen voor verschillende vormen van lymfeklierkanker, zowel voor volwassenen als kinderen.

Prins Bernhard van Oranje richtte het Lymph&Co-fonds op, nadat hij zelf de ziekte in 2014 overleefde.