Onderzoek zeldzame eierstokkanker mogelijk door privégift

Onderzoek zeldzame eierstokkanker mogelijk door privégift

Philine van Esch heeft een zeldzame granulosaceltumor, een vorm van eierstokkanker. Door de zeldzaamheid van deze kwaadaardige tumor is normaliter geen geld beschikbaar voor onderzoek naar gerichte therapie. De familie van Philine van Esch schenkt nu 800.000 euro aan het UMC Utrecht om dat onderzoek wel te gaan doen. Met deze unieke donatie kan dr Ronald Zweemer, gynaecologisch oncoloog van het UMC Utrecht, een grote slag slaan in het onderzoeksveld. 

Hij start op 1 juni 2017 met een team dat de komende vijf jaar de tumor gaat ontleden en op zoek gaat naar een remedie. Zweemer: “Door deze privégift kan ik alle krachten bundelen: geld, patiënten en onderzoekers. Voorheen was Philine van Esch onder behandeling bij professor René Verheijen. Hij is met pensioen en daarom is de behandeling sinds enige jaren in mijn handen. Dat ik nu meer vaart kan maken, is heel bijzonder.” Zweemer voert het onderzoek uit binnen het grote eierstokkankerteam dat het UMC Utrecht Cancer Center al heeft. “Dat maakt dat we het geld effectiever kunnen inzetten.”

Philine van Esch: “Wij vinden het erg belangrijk dat er meer bekendheid komt voor deze zeldzame kankersoort.” Het GranulosaFonds Philine van Esch, een fonds op naam, is opgericht via Vrienden UMC Utrecht. “Natuurlijk hoop ik dat ik zelf ook nog baat kan hebben bij de uitkomsten van het onderzoek”, voegt Philine van Esch toe. “Maar het voelt sowieso goed om betekenisvol voor andere vrouwen te kunnen zijn.”

Samen met de Stichting Olijf, het netwerk van vrouwen met gynaecologische kanker, probeert Zweemer ook internationaal zoveel mogelijk vrouwen bij zijn onderzoek te betrekken.

Eierstokkanker, ook wel ovariumcarcinoom genoemd, is een kwaadaardige aandoening in één of beide eierstokken. In Nederland wordt bij circa 1100 vrouwen per jaar deze kankervorm vastgesteld. Slechts 2% van hen heeft een granulosaceltumor, zo’n 20 vrouwen per jaar.

Bezoek ook de speciale website GranulosaFonds Philine van Esch