Schaatsende kinderen halen €35.000,- op voor kinderen in WKZ

Schaatsende kinderen halen €35.000,- op voor kinderen in WKZ

Afgelopen zaterdag 1 februari werd Sports & Businesscampus De Vechtsebanen omgetoverd tot een heus Fries landschap voor de Jeugd Elfstedentocht 2020. Bijna 2.000 kinderen kwamen al schaatsend in actie voor belangrijk onderzoek naar het kinderhart in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Samen haalden zij €35.000,- op.

 

Onderzoek naar het kinderhart

In Nederland worden jaarlijks zo’n 1.500 baby’s geboren met een hartafwijking. Het merendeel van die kinderen loopt schade aan hart en hersenen op. Snel behandelen is daarom van belang. Met een bijzondere MRI-scan en verschillende 3D en 4D technieken die in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en UMC Utrecht verder ontwikkeld worden, kan een 3D print van het kinderhart gemaakt worden. Zowel in de buik als na de geboorte. Hiermee kunnen we de problemen aan het kinderhart nog beter in beeld brengen en zorgen voor een optimale behandeling. Afgelopen zaterdag kwamen bijna 2.000 kinderen in actie om de verdere ontwikkeling en toepassing van deze techniek mogelijk te maken.

Jeugd Elfstedentocht

In een donkere, in mist gehulde ijsbaanhal werd het startschot gegeven. Klunend gingen de kinderen vervolgens richting het ijs, om hun elf stempels te verzamelen. Net als bij de echte Elfstedentocht haalden de kinderen stempels bij huisjes die een stad vertegenwoordigden en ontvingen zij aan het einde een Elfstedenkruisje.

Aftermovie Jeugd Elfstedentocht 2020

Door kinderen, voor kinderen

Het bedrag van €35.000,- is opgehaald door kinderen uit de omgeving Utrecht, waaronder leden van verschillende schaatsverenigingen uit de regio. Ze hebben dit opgehaald door ouders, buren, opa’s en oma’s te vragen hun schaatstocht te sponsoren of door zelf in actie te komen, bijvoorbeeld door lege flessen op te halen of cupcakes te verkopen.

"Het is heel bijzonder om zoveel kinderen zich te zien inzetten voor andere, zieke kinderen. Met hun geweldige bijdrage kunnen we écht een verschil maken voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Hartverwarmend." Gregor Krings, hoofd van het Centrum voor aangeboren hartafwijkingen in het WKZ

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen had de eer om samen met Gregor Krings, hoofd van het Centrum voor aangeboren hartafwijkingen in het WKZ, het tweede startschot te geven. Krings: “Ik ben vereerd dat al deze kinderen mee wilden helpen. Het is heel bijzonder om zoveel kinderen zich te zien inzetten voor andere, zieke kinderen. Met hun geweldige bijdrage kunnen we écht een verschil maken voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Hartverwarmend.”

Reizend kinderhart

Michael van de Kuit, eigenaar van Sports & Businesscampus De Vechtsebanen, steunt het initiatief. De Vechtsebanen heeft in januari het reizend kinderhart geadopteerd.  Als bijdrage schenken ze alle entreegelden van de dag aan het kinderhartonderzoek. “Onze filosofie is altijd hetzelfde gebleven: ‘gewoon lekker spelen’ – onbekommerd, vrij en in een veilige omgeving met vriendjes en vriendinnetjes. Daar maken wij ons sinds jaar en dag hard voor. Wij beseffen echter dat dat niet voor iedereen mogelijk is. Elke dag worden in Nederland vier kinderen geboren met een hartafwijking. Het onderzoek naar het kinderhart van het WKZ streeft naar een optimale behandeling voor ieder kind, zodat ook zij kunnen leven als gezonde kinderen. En dat steunen wij vanzelfsprekend graag door deze inzamelactie te faciliteren en de ticketverkoop in zijn geheel te doneren. Want ieder kind moet gewoon lekker kunnen spelen.”

Woensdag 5 februari draagt De Vechtsebanen het kinderhart over aan ondernemersorganisatie Ondernamen, die zich komende maand zal inzetten voor het onderzoek.