Update onderzoek naar pijn en stress bij te vroeg geboren kinderen

Update onderzoek naar pijn en stress bij te vroeg geboren kinderen

Tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij in 2018 hebben de academische kinderziekenhuizen Emma, Sophia en Wilhelmina financiële steun ontvangen voor onderzoek naar pijn en stress bij te vroeggeboren baby’s. Inmiddels nemen 240 kinderen en hun ouders deel aan het onderzoek. Dat is ontzettend goed nieuws!

Te vroeg geboren: levenslange gevolgen

Jaarlijks worden Nederland ca 14.000 baby’s te vroeg geboren. Deze kwetsbare kinderen liggen vaak maanden in een couveuse op een neonatale intensive care afdeling. Deze opname gaat door intensieve behandelingen en de prikkels die hiermee gepaard gaan, helaas samen met veel pijn en stress. Belangrijke organen zoals de hersenen en longen, zijn bij deze kinderen nog onrijp en kunnen door de pijn en stress beschadigd raken. Dit heeft levenslange gevolgen.

Onderzoek pijn en stress bij te vroeg geboren kinderen

Nog niet eerder was op grote schaal onderzoek gedaan naar stress en pijn na vroeggeboorte. De grootste kinderziekenhuizen van Nederland bundelden daarom hun krachten en expertise om samen onderzoek te doen. “Winst aan het begin van het het leven is winst voor de rest van het leven. Juist in de vroege fase van het leven van deze kwetsbare kinderen, is het zo belangrijk te weten wat consequenties heeft voor later”, zegt Manon Benders, hoogleraar neonatologie. “Met mijn collega’s wil ik eraan bijdragen om heel kwetsbare kinderen een zo goed mogelijk toekomstperspectief te bieden. Daarvoor is goede zorg noodzakelijk én wetenschappelijk onderzoek om de volgende stap te kunnen maken.”

Met uw hulp kunnen we meer onderzoek mogelijk maken