Utrechtse Fietsvierdaagse 2020

Utrechtse Fietsvierdaagse 2020

​Van 27 tot en met 30 augustus wordt er weer gefietst langs forten, waterwerken, boerderijen en monumenten tijdens de Utrechtse Fietsvierdaagse. Stap ook op je fiets en ontdek hoe verrassend de provincie Utrecht is. Je steunt er ook nog eens een goed doel mee!

Onderzoek naar hartfalen: 2e hart, 2e kans

De Utrechtse Fietsvierdaagse ondersteunt het UMC Utrecht door 25% van de inschrijfgelden ter beschikking te stellen voor onderzoek naar hartfalen. Er zijn op dit moment ongeveer 250.000 mensen in Nederland met de diagnose hartfalen. Een groot deel van deze patiënten wacht op een donorhart omdat er zeer beperkte behandelmogelijkheden voor hen zijn. Helaas is er een groot tekort aan geschikte donorharten in Nederland.

Vanwege dit tekort is er groot hartonderzoek gestart. Als eerste zal het onderzoek zich richten op het verlengen van de overlevingstijd van een donorhart buiten het lichaam. Momenteel kan een donorhart dat voor een transplantatie gebruikt wordt maximaal vier uur afgesloten en gekoeld bewaard worden voordat het een hartfalen-patiënt bereikt. Het streven is om het hart een week goed te houden voor de transplantatie.

Daarnaast is het de bedoeling dat een beschadigd hart, van de patiënt of van een donor, buiten het lichaam gerepareerd kan worden. Het hart kan vervolgens worden teruggeplaatst of worden gedoneerd.

Het doel van het onderzoek is dus niet alleen het verhogen van het aantal geschikte donorharten, maar ook het verlagen van het aantal benodigde donorharten.

In dit onderzoek werken wetenschappers, bedrijven en patiënten nauw met elkaar samen. Dit versnelt het onderzoek en zorgt ervoor dat resultaten zo snel mogelijk leiden tot behandelingen die hartfalen-patiënten echt hun kwaliteit van leven teruggeeft.

Programma

Doe je mee aan de Fietsvierdaagse, dan kun je iedere dag kiezen uit routes van 25, 40 en 60 kilometer die je op eigen houtje kunt volgen. Deze routes zijn toegankelijk voor alle recreatieve fietsers: van e-bike tot gewone stadsfiets. Het programma ziet er als volgt uit:

Donderdag 27 augustus – Waterdag
Op deze dag fiets je langs gemalen en sluizen en kom je te weten hoe het inunderen van een polder in zijn werk gaat.

Vrijdag 28 augustus – 75 Jaar Vrijheid
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Heb je altijd al eens willen weten hoe de provincie Utrecht is bevrijd? Of wat het verhaal is achter dat ene monument in de stad? Je komt erachter op de vrijdag van de Utrechtse Fietsvierdaagse.

Zaterdag 29 augustus – Gezond Leven
Fiets op zaterdag mee langs biologische boerderijen en tuinderijen. Je brengt een bezoek aan het UMC Utrecht waar je onder andere uitleg krijgt over harttransplantaties en het goede doel waar we voor fietsen. Binnen het thema ‘Gezond Leven’ worden er individuele fietsacties gestart door deelnemers zoals Rina. Met deze acties ondersteunen zij het onderzoek naar hartfalen in het UMC Utrecht.

Zondag 30 augustus – Nieuwe Hollandse Waterlinie
Op deze dag fiets je langs forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en kom je er alles over te weten.

Doe mee aan de Fietsvierdaagse en haal extra geld op voor onderzoek naar hartfalen

Zet uw hart flink in beweging en doe mee

Inschrijven kan via www.utrechtsefietsvierdaagse.nl. De start en finish vinden dit jaar bij de KNVB Campus in Zeist plaats. Hier kan je dagelijks tussen 9.00 uur en 11.00 uur starten.

Doe je mee aan de Fietsvierdaagse, dan steun je bovendien een goed doel: 25 procent van het inschrijfgeld gaat naar onderzoek naar behandelmogelijkheden bij hartfalen in het UMC Utrecht. Meer geld ophalen? Dat kan door een een eigen actiepagina aan te maken op actie voor UMC Utrecht. Of steun een actievoerder door een vrije donatie te doen op zijn/haar actiepagina!