Zieke knuffels op bezoek in het WKZ

Zieke knuffels op bezoek in het WKZ

Deze week is het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) weer omgetoverd tot een berenziekenhuis. Zo’n 500 kinderen komen deze week met hun zieke knuffels naar het WKZ om onder begeleiding van ongeveer 50 studenten hun knuffels beter te maken. Op deze manier leren kinderen spelenderwijs iets meer over ‘ziek zijn’ en het ziekenhuis.

Het Teddy Bear Hospital is een rollenspel. Dat houdt in dat kleuters van vier tot en met zes jaar als ‘vader’ of ‘moeder’ hun beer of een andere knuffel meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. De hal van het WKZ word omgetoverd tot wachtruimte waar de kinderen een verhaal wordt voorgelezen met het thema ‘ziek zijn’. Hierna komen de berendokters de kinderen ophalen om samen met hen langs de diverse afdelingen in het ‘knuffelberen ziekenhuis’ te gaan. De kinderen lopen met hun knuffel het hele traject door van vraaggesprek naar onderzoek en vervolgens naar gipskamer, apotheek, en operatiekamer. Geneeskundestudenten spelen voor arts en behandelen de ‘patiënten’.

SPEELSE MANIER

Het doel van Teddy Bear Hospital is om de kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de gezondheidszorg, om zo de angst voor dokters en het ziek-zijn enigszins weg te nemen. Bovendien leert het medische studenten om te gaan met kinderen en trainen ze hun communicatieve vaardigheden.