3D-printen van levend weefsel als alternatief voor donorweefsel- en organen

Stel je voor: een wereld waarin geen tekort is aan donororganen, waarin we organen die zijn beschadigd door letsel, ziekte, slijtage of slechte genen kunnen repareren door gebruik te maken van lichaamseigen cellen. Dit klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar met jouw hulp kan regeneratieve geneeskunde (RG) deze toekomstdroom werkelijkheid maken!

3D-printen van levend weefsel als alternatief voor donorweefsel- en organen

Stel je voor: een wereld waarin geen tekort is aan donororganen, waarin we organen die zijn beschadigd door letsel, ziekte, slijtage of slechte genen kunnen repareren door gebruik te maken van lichaamseigen cellen. Dit klinkt als iets uit een sciencefictionfilm, maar met jouw hulp kan regeneratieve geneeskunde (RG) deze toekomstdroom werkelijkheid maken!

UMC Utrecht is wereldwijd koploper op het gebied van regeneratieve geneeskunde en biofabricatie in het bijzonder. Het doel: functionele weefsels en organen printen met cellen van patiënten zelf. We kunnen al weefsel op kleine schaal maken, maar voor complexe structuren zoals organen is een robotarm cruciaal. Deze positioneert materialen onder diverse hoeken en verplaatst geprint weefsel nauwkeurig van de ene naar de andere printer. Hiermee komen betere en grotere prints van levend weefsel met meerdere typen cellen écht binnen handbereik.

Laten we samen de geneeskunde van de toekomst creëren! Steun ons vandaag nog.

De kracht van de robotarm

De inzet van deze innovatieve techniek willen we toepassen voor mensen met hartfalen, artrose en nierfalen.

  • Artrose

    In Nederland hebben 1,26 miljoen mensen artrose in één of meerdere gewrichten en wereldwijd is artrose de snelst groeiende oorzaak van invaliditeit.

    De huidige behandelmethode voor gewrichtsschade is de implantatie van een kunstheup of -knie. Aangezien we allemaal steeds ouder en actiever worden en zo’n implantaat maar beperkt meegaat, is er grote behoefte aan therapieën die zo’n kunstimplantaat uitstellen of -liever nog- het weefsel écht herstellen.

    De wens is om met behulp van de robotarm het huidige biologische knie-implantaat te kunnen opschalen van 6 mm3 naar enkele centimeters waarbij bot en kraakbeen gecombineerd worden. We willen dit binnen drie jaar in de kliniek toepassen.

  • Hartfalen

    In Nederland leven zo’n 1,5 miljoen mensen met een chronische hart- of vaatziekte. Jaarlijkse worden in Nederland bij 5.000 patiënten met een hartafwijking (veelal kinderen) nieuwe hartkleppen aangebracht. Deze worden door het lichaam herkent als niet- eigen en kunnen worden afgestoten. Door gebruik te maken van het weefsel van de patiënt zelf, wordt afstoting voorkomen. Een ander voordeel is dat als deze technologie bij kinderen wordt toegepast, het biologische implantaat meegroeit en niet vervangen hoeft te worden tijdens of na de groei van het kind.

    De wens is om met behulp van de robotarm een patiënt specifiek en goed werkend hart-implantaat te maken.

  • Nierfalen

    Nederland telt zo’n 60.000 nierpatiënten. Bij meer dan een kwart van deze patiënten werken de nieren zo slecht dat ze zijn aangewezen op dialyse of transplantatie. Dialyse is levensreddend maar werkt momenteel niet optimaal, dus voor een langer, gezond leven en kwaliteit van leven is een nieuwe nier nodig. Helaas zijn de wachtlijsten voor donornieren te lang.

    Op dit moment werken we aan het herstel van nierfunctie, door uit te vinden hoe stamcellen in de nier precies werken, en hoe je ze kunt stimuleren om op het juiste moment de juiste type nieuwe niercellen te gaan maken. Door nieuw nierweefsel uit stamcellen te kweken buiten het lichaam, hopen onderzoekers in de toekomst een nier op maat te maken. Dat is een complex proces. Een nier bestaat namelijk uit tientallen soorten cellen die alleen goed kunnen werken als ze op de juiste plek zitten.

    De wens is om met behulp van biofabricatie een zieke nier te herstellen met functioneel, geprint, lichaamseigen weefsel. De robotarm speelt ook hier een rol in het samenbrengen van de diverse soorten cellen in de juiste vorm.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van medische vooruitgang

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Samen bouwen aan de geneeskunde van de toekomst

Vooruitgang is niet gratis. Innovaties zoals de robotarm worden niet gefinancierd door zorgbudgetten. Jouw bijdrage kan het verschil maken in het leven van mensen met hartfalen, artrose en nierfalen. Help je mee?