Het verhaal van Mel en Bart
Dit jaar wordt Mel 50 jaar en start zij in februari met 50 uitdagingen om geld op te halen voor onderzoek naar hersentumoren in het UMC Utrecht. Niet zomaar; het getal 50 heeft namelijk een belangrijke betekenis voor haar. In 2019 kreeg haar man, Bart, net na zijn 50ste verjaardag de diagnose glioblastoom graad 4 (GBM4). GBM4 is een agressieve en kwaadaardige vorm van een hersentumor. Na slechts 7 maanden verloor Mel hem aan deze ziekte, waardoor hun twee kinderen, destijds 13 en 11 jaar oud, zonder vader achterbleven.
Strijd tegen glioblastoom
Bart werd behandeld in het UMC Utrecht. Er was geen operatie mogelijk vanwege de lastige plek waar de hersentumor zat. Wel onderging Bart 6 weken lang bestralingen en chemotherapie. Net als veel andere mensen die een kwaadaardige hersentumor krijgen, was Bart weinig tijd gegund. Ondanks dat het UMC Utrecht de één van de beste expertisecentra in Nederland is voor hersentumoren, is definitieve behandeling helaas nog niet mogelijk. De behandeling is slechts gericht op het remmen of stoppen van de tumorgroei. Glioblastoom is het meest voorkomende type hersentumor en heeft de slechtste prognose met een 2-jaarsoverleving van nog geen 20%.
Dankbaarheid en steun hersentumorenonderzoek
Bart heeft in zijn 50 jaar zo veel mensen geraakt, was een vrolijke persoonlijkheid, zat vol energie en stond altijd open voor nieuwe avonturen. Zo wist hij de radiologen van het UMC Utrecht te overtuigen om zijn bestralingsmasker als de Hulk te schilderen, wat normaal gezien alleen voor kinderen gebeurt. Mel is iedereen in het UMC Utrecht heel dankbaar voor de goede zorgverlening aan Bart. Sinds november 2022 is ze zelfs in dienst bij het UMC Utrecht omdat ze zich hier thuis voelt.
Mel wilde graag wat terug doen voor het UMC Utrecht en heeft gekozen om onderzoek naar hersentumoren te steunen. Jaarlijks krijgen ongeveer 1.200 mensen in Nederland een hersentumor. Dit is een relatief zeldzame vorm van kanker en er is helaas weinig geld beschikbaar voor onderzoek. Er is meer geld en onderzoek nodig om hersentumoren beter te begrijpen. Mel hoopt dat er in de toekomst meer mensen geholpen kunnen worden, zodat niet nog meer families hetzelfde hoeven mee te maken.