Gerard wilde iets terugdoen voor het UMC Utrecht en zette zich in voor onderzoek naar hersenkanker

Gerard wilde iets terugdoen voor het UMC Utrecht en zette zich in voor onderzoek naar hersenkanker

Gerard Bisschop is een aantal jaar geleden zijn zoon, Emiel, verloren aan een hersentumor. Dit ondenkbare gemis is vanzelfsprekend nog dagelijks voelbaar. Gerard wilde na deze heftige gebeurtenis zich inzetten voor meer onderzoek en tegelijkertijd iets terug doen voor de bevlogen en betrokken artsen van het UMC Utrecht. Hij deelt met ons zijn verhaal om hiermee anderen te inspireren ook in actie te komen.

 

Emiel was 34 jaar oud toen hij ziek werd en het was al vrij snel duidelijk dat hij niet meer zou genezen. Op 39-jarige leeftijd overleed Emiel aan de gevolgen van hersenkanker. De rouwperiode na zijn overlijden was zwaar. Gerard vertelt hoe onzekerheid en verwarring samen kwamen tot ‘overlevingsschuld’. “Wij konden wel gemist worden, maar Emiel absoluut niet.”

“Toch wilden wij in zijn geest niet alleen maar verdrietig zijn.” Na het overlijden van Emiel ontstond bij Gerard de behoefte om iets terug te willen doen voor iedereen van het UMC Utrecht die bij de behandeling van Emiel betrokken was. Hij startte daarom een benefietactie. In 2017 organiseerde Gerard samen met goede vriend Dick een gesponsorde fietstocht van 1700 kilometer. Ze fietsten van Eemnes naar Noord-Spanje en haalden hiermee maar liefst 60.000 euro op voor onderzoek naar hersenkanker.

Gerard legt uit over de intrinsieke behoefte die hij had om iets terug te willen doen. Dit is veelvoorkomend bij ouders van een overleden kind. Hij vertelt dat het bijzondere hieraan is dat in alle gevallen deze ouders een ultieme poging wilden doen om zo het leven van het overleden kind te verlengen. “Bang dat niemand ooit nog zijn of haar naam zou noemen en dat alles wat hij/zij gezegd en gedaan heeft, door de tijd zou worden uitgewist. Daarnaast hadden alle vaders van wie ik het weet dezelfde sterke behoefte om ervoor te zorgen dat uit zoveel ellendigs ook nog iets goeds zou voortkomen.”

Afgelopen januari bezocht Gerard de presentaties ‘Klinisch onderzoek: innovatie in de spreekkamer’ en ‘Betere zorg met en voor de patiënt’ van het ziekenhuis. Hierin werd exact weergegeven hoe Emiel en zij als familie de begeleiding in het UMC Utrecht destijds hebben ervaren. Tijdens de presentaties werd daarnaast verteld welke mooie plannen gerealiseerd kunnen worden dankzij onder andere de inzamelingsactie van Gerard en Dick.

Mocht jij ook de behoefte hebben om een actie te starten voor onderzoek naar hersenkanker, dan kunnen wij jou in contact brengen met Gerard. Hij heeft in 2017 een compleet draaiboek gemaakt en is van harte bereid daar meer over te vertellen.

Bekijk onze projecten op het gebied van kankeronderzoek en help mee