Jorien is geboren met een microtie-oortje

Jorien is geboren met een microtie-oortje

Jorien (14 jaar) is geboren met een microtie-oortje. Dat betekent dat ze alleen een oorlelletje had en voor de rest helemaal niets. In 2008 is ze in het WKZ geopereerd en heeft ze een nieuw oor gekregen, gemaakt van haar eigen kraakbeen. Lees hier haar verhaal…

“Ik ben Jorien Arends en ik ben 14 jaar. Ik ben geboren met een microtie-oortje. Dat betekent dat ik alleen een oorlelletje had en voor de rest helemaal niks. Ook mijn gehoorgang is niet aangelegd. Ik had ook bijoortjes. In het Radboud ziekenhuis in Nijmegen zijn die door een plastisch chirurg weggehaald. Mijn ouders kregen in het Radboud te horen dat er een mogelijkheid was om mij een kunstoor te geven, maar dat wilden ze niet omdat ze bang waren dat ik uitgelachen werd als ik mijn kunstoor af moest doen voor bijvoorbeeld de gymles. De plastisch chirurg heeft mijn ouders toen doorgestuurd naar professor Kon in het WKZ. Daar konden ze voor mij een ‘echt’ oor maken van mijn zwevende rib (kraakbeen). In 2008 ben ik in het WKZ geopereerd door professor Kon en dokter Breugem. Ze hebben toen van mijn zwevende rib een oor gemaakt.

Operatie

De eerste operatie duurde zes uur. Ze hebben het oor vacuüm gezogen en ik kreeg drains om het bloed af te laten lopen. Ik heb na de operatie zes dagen in het WKZ gelegen op afdeling Kikker. Dat is echt een topafdeling! Er is super voor me gezorgd en er waren hele lieve verpleegsters. De tweede operatie was ook weer in het WKZ. Ze hebben toen mijn oor losgemaakt en verder van mijn hoofd afgezet. Ook toen lag ik op afdeling Kikker. Ik ben in die tijd op televisie geweest bij het Nederland 1 programma Het Kinderziekenhuis. De operatie was niet helemaal gelukt, dus moest dokter Breugem nog een keer opereren. De tweede keer was het wel gelukt. De laatste afwerkingen aan mijn oor zijn afgemaakt door dokter Breugem in het Meander Medisch Centrum Amersfoort en daar word ik in november hopelijk voor de allerlaatste keer geopereerd.”