Mirthe kreeg tijdens een vakantie last van haar rug. Ze bleek scoliose te hebben.

Mirthe kreeg tijdens een vakantie last van haar rug. Ze bleek scoliose te hebben.

Mirthe kreeg tijdens een vakantie last van haar rug. Ze bleek scoliose (een scheve rug) te hebben. Fysiotherapie bleek niet te helpen want haar rug groeide steeds schever. Ook een brace zou haar rug niet kunnen verbeteren, dus Mirthe moest geopereerd worden. 

Het gevoel

“Toen ik voor het eerst in het WKZ kwam, viel me meteen iets op: het was heel ‘vrolijk’ voor een ziekenhuis. Het voelde meteen goed. Het duurde nog een hele poos voor ik geopereerd zou worden. Ik zat toentertijd in het examenjaar van de havo en wilde Audiovisuele Media en Film gaan studeren aan de HKU. Door de operatie en de herstelperiode daarna zou het lastig worden om mijn examens te halen en om een portfolio op te bouwen voor de HKU. Toch besloot ik een film te maken over de periode dat ik in het ziekenhuis lag.

De operatie

Tijdens de operatie is mijn rug vastgezet met twee lange titanium staven en veertien bouten. Toen ik na de operatie ontwaakte uit de narcose had ik veel pijn. Ik wilde graag bewegen en op mijn zij draaien, maar dat lukte niet. De eerste nacht was vreselijk naar, maar de zusters die nachtdienst hadden waren lief en mijn moeder sliep naast me. Het was heel vreemd toen ik voor het eerst weer mocht gaan staan: ik was in één dag zes centimeter gegroeid! Ondertussen had ik nog steeds veel pijn en werd ik heel misselijk van de medicijnen. Gelukkig was Sinterklaas toen in het WKZ. Dat was zo leuk! Ik vergat voor even mijn pijn en voelde me weer een jong kind. Wat ik me ook nog goed herinner is de bingomiddag. Ik lag in bed en we konden meedoen met bingo via de tv. Je vergeet op zo’n moment gewoon even dat je in het ziekenhuis ligt.

Na elf dagen mocht ik naar huis. Ik heb in totaal bijna vier maanden op bed gelegen en kon niet tot nauwelijks naar school. Toch wilde ik heel graag mijn examens maken. De laatste twee maanden voor de examens heb ik heel hard geblokt om alles wat ik gemist had in te halen. Het was hard werken, maar ik heb mijn havo examen met goede cijfers gehaald. Ook ben ik dankzij mijn filmpje toegelaten op de HKU!

Telkens als ik langs Utrecht of het WKZ rijd met de auto zwaai ik even en denk ik aan de kinderen die er liggen. Het was een ervaring die ik liever had overgeslagen, maar ik ben blij dat ik in het WKZ geopereerd ben en het resultaat is waanzinnig!”

Wij zijn blij te horen dat Mirthe zo’n positieve ervaring in het WKZ gehad heeft. Met haar prachtige filmpje is zij toegelaten op de HKU. Bekijk haar film (YouTube):