"Ik kan er eigenlijk niet iets mooiers van maken: de komst van de ouderlounge is gewoon hard nodig!"

"Ik kan er eigenlijk niet iets mooiers van maken: de komst van de ouderlounge is gewoon hard nodig!"

“Ik ben Natalya (25) en ik werk in het Wilhelmina Kinderziekenhuis als Intensive Care (IC) kinderverpleegkundige in opleiding. Nog een paar maandjes te gaan en dan ben ik klaar. En het mooie nieuws is dat ik dan op deze afdeling – de PICU – kan blijven werken; daar ben ik onwijs blij mee.

 

Intensieve zorg voor kinderen

PICU staat voor Pediatric Intensive Care Unit, ofwel de kinder IC. Op deze afdeling liggen baby’s en kinderen van 0 t/m 18 jaar die ernstig ziek zijn en intensieve zorg en monitoring nodig hebben. De ene dag zorg ik voor een baby die geopereerd is aan zijn hart en de volgende dag draag ik zorg voor een wat ouder kind dat een ernstig ongeval heeft gehad of aan zijn hersenen is geopereerd. Heel divers dus, dat maakt mijn werk zo bijzonder en uitdagend.

Een blijvende herinnering

Helaas hoort het overlijden van kindjes of baby’tjes daar ook bij. Dat is natuurlijk heel verdrietig. Maar óók dan vind ik mijn werk bijzonder, want je kunt een stukje mooie begeleiding meegeven. Je bent niet meer met genezen bezig, maar met de vraag: hoe kunnen we dit zo goed mogelijk doen voor het gezin? We maken bijvoorbeeld hand- of voetafdrukjes, een blijvende herinnering. Dat vind ik ook mooie zorg.

"Ik kan er eigenlijk niet iets mooiers van maken: de komst van de ouderlounge is gewoon hard nodig!" Natalya, IC-kinderverpleegkundige in opleiding

Zorg voor kind en ouders

Wat mijn werk extra bijzonder maakt, is dat ik – naast de zorg voor het kind – ook de ouders en eventuele broertjes en zusjes zo goed mogelijk probeer te betrekken en te begeleiden. Je kunt je voorstellen dat de meeste ouders erg gestrest op onze afdeling binnenkomen. Vooral als de opname niet gepland is, bijvoorbeeld na een ernstig ongeval. Naast de enorme zorgen om je kind, is een IC indrukwekkend: het is 1 grote zaal waar meerdere kinderen naast elkaar liggen. Het is ook vaak onrustig op zaal. Dit komt door alarmbellen die af gaan, een kind dat terugkomt van een operatie of soms een reanimatie op zaal. De dunne gordijntjes halen het zicht iets weg van anderen, maar je hoort alles. Naast je eigen zorgen, krijg je als ouder de ellende en stress van anderen er dus ook bij. Dat kan echt niet.

Genoeg redenen voor de komst van eenpersoonskamers, die met de nieuwbouw van de Intensive Care gerealiseerd gaan worden. Het is zo fijn als zij straks de privacy, ruimte en rust hebben, zodat ze geen onrust, stress, alarmbellen en de drukte van de afdeling meer hoeven te ervaren.

Ik schaam me nu

Als ouders zich nu willen terugtrekken van de afdeling, kunnen ze naar een ouderkamer tegenover de afdeling. Dit is echter een klein, sober kamertje met een bank, een tafel met 4 stoelen, een koelkast en een koffiezetapparaat dat gebruikt wordt voor 2 IC units, de kindercardiologie afdeling én het Centrum voor Thuisbeademing. Dit komt neer op zo’n 25 patiënten. Reken maar uit: als beide ouders van deze patiëntjes aanwezig zijn, dan hebben we dus 1 kamertje voor 50 mensen. Ik schaam me nu om mensen daar naartoe te verwijzen. Verder is er natuurlijk de centrale hal met het restaurant en het Ronald McDonald huis, maar die zijn beiden verder weg van de afdeling. Daar wil je niet helemaal naartoe als je kind op de IC ligt.

De fysieke bouw van de IC en de ouderlounge wordt betaalt door het UMC Utrecht. Maar voor faciliteiten die noodzakelijk zijn om warmte en geborgenheid te geven, is onvoldoende budget beschikbaar. Wij zetten ons daarom in om de ouderlounge mogelijk te maken.

De ouderlounge is gewoon hard nodig

Ouders hebben een plek dichtbij de IC nodig waar ze zich kunnen terugtrekken, een goede kop koffie kunnen drinken en tot rust kunnen komen. Een mooie ruimte waar ze makkelijker familieleden kunnen ontvangen en waar broertjes en zusjes lekker kunnen spelen. Ik kan er eigenlijk niet iets mooiers van maken: de komst van de ouderlounge is gewoon hard nodig!”