Enthousiast, ondernemend en plezier in zijn kleine leven. En vooral: een vechter. In de tv-serie ‘Het Kinderziekenhuis’ van RTL-4 maken we kennis met de vierjarige Owen. Artsen van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) opereren hem aan epilepsie: een aandoening waarbij plotselinge, vaak hevige aanvallen het dagelijks functioneren verstoren.
“De dokters maken een luikje in het hoofd van Owen en jagen de ‘stoute poppetjes’ weg”, leggen ouders Yard en Soraya uit aan tweelingbroer Jake. Dat snapt Jake wel. Hij kust zijn broertje gedag voor de operatie. “Dag stoute poppetjes”. Jake is zorgzaam voor zijn broertje, maar geeft aan als hij ‘er klaar mee’ is. Want door een hersenbloeding kort na de geboorte en de epilepsie heeft Owen een ontwikkelingsachterstand en gedragsproblemen. Dit heeft invloed op het dagelijkse leven van Owen en zijn gezin.
Als gezin samen in het Wilhelmina Kinderziekenhuis
In het WKZ kunnen baby’s, kinderen en jongeren die specialistische zorg nodig hebben terecht. Volledige zorg onder één dak. Ook als je helemaal uit Limburg komt, zoals Owen en zijn ouders. Vader Yard: “De expertise en specialisatie van het kinderziekenhuis in Utrecht zijn redenen om voor het WKZ te kiezen. We logeerden in het Ronald McDonald Huis. Zo konden we toch samen zijn en beide kinderen de aandacht geven die zij nodig hadden. In het WKZ was er altijd één van ons bij Owen. Als ouder is het fijn om ’s nachts bij je kind te zijn. We merkten aan Owen dat hij het prettig vond om altijd een vertrouwd persoon in de buurt te hebben. Wij begrijpen hem met weinig woorden en kunnen hem helpen en troosten. Een ouder-kindkamer is van groot belang om samen deze moeilijke tijd door te komen.”