“Het WKZ is confronterend, maar veilig”

“Het WKZ is confronterend, maar veilig”

In de derde aflevering van de tv-serie ‘Het Kinderziekenhuis’ maken we kennis met de zesjarige Veerle. Zij heeft Cystic fibrosis (CF), een ernstige, aangeboren ziekte die haar organen aantast.  Het gezin van Veerle uit Amersfoort doet er alles aan om haar leven zo normaal mogelijk te houden, ondanks de ziekenhuisbezoeken en medicijnen die zij moet innemen.  

 

De ziekte van Veerle heeft impact op het gezinsleven. Altijd medicijnen mee of een aangepaste vakantie. Dat vraagt soms ook veel van haar broer en zus. Anne Marije: “Ik vind het knap en ontzettend lief hoe haar broer en zus omgaan met de ziekte van hun zusje en hoeveel rekening ze ermee houden. Het is fijn dat we het zo met elkaar doen, want bij elkaar zijn, is logistiek soms lastig. Bijvoorbeeld toen onze andere dochter jarig was, lag Veerle in het WKZ. We hebben toen met elkaar McDonald’s op de kamer van Veerle in het WKZ gegeten. Het is fijn en belangrijk dat we op zulke momenten bij haar, bij elkaar zijn.”

Steun ons kinderziekenhuis

Help ouders 24/7 bij hun zieke kind te zijn

Jouw steun maakt ouder-kindkamers mogelijk

Doneer nu. Elke euro telt.

Veerle werd geboren in Amersfoort. Na een paar uur werd ze naar de intensive care in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) gebracht, waar artsen een ernstige vorm van Cystic fibrosis (CF) ontdekten. Moeder Anne Marije vertelt: “We werden overdonderd door de heftige diagnose die hoogleraar Kinderlongziekten Kors van den Ent ons meedeelde. Alle informatie overweldigde ons, maar van het CF-team kregen we een reëel beeld van wat deze ziekte inhield.” Een jaar met drie operaties, tweemaandelijkse controles met bloedprikken, longen luisteren, kweekjes afnemen en bacteriën behandelen volgden. 

Door haar pit heeft Veerle het overleefd

Ondanks dat ze soms moe en benauwd is, zwemt Veerle gewoon af, springt ze op de trampoline, tennist Veerle en fietst ze zelfstandig naar school. Ze heeft veel levenslust en maakt graag plannen om actieve dingen te ondernemen zoals spelen met een vriendinnetje, wandelen met de hond, zwemmen, shoppen of naar de bibliotheek gaan. Ze leeft een redelijk normaal leven ondanks de dagelijkse routine van de 3 P’s: peppen (ademhalingsoefeningen), puffen (inhaleren van medicijnen) en piepen (medicijnen vernevelen) en overige medicijnen die ze moet innemen. Ze is trouw in haar behandeling thuis en doet steeds meer zelfstandig. Veerle kan duidelijk aangeven hoe ze het wel en juist niet wil. Zo heeft ze inmiddels een zelfbedachte tactiek bij het bloedprikken die haar helpt en daar is ze trots op. De chirurg die haar opereerde zei eens: ‘Door haar pit heeft ze het overleefd’. Veerle is echt een doorzetter.”  

Lees verder via hetWKZ.nl