In Nederland worden jaarlijks circa 1.500 baby’s geboren met een hartafwijking. Deze baby’s moeten vaak vlak na hun geboorte een complexe hartoperatie ondergaan. In het WKZ ondergaan jaarlijks gemiddeld 250 baby’s een dergelijke hartoperatie. Een zware tijd voor zowel het kind als de ouders. Dankzij verbeterde diagnose en behandelingsmethoden zijn de overlevingskansen van deze kinderen de afgelopen jaren gelukkig enorm gestegen.
Jeugd Elfstedentocht voor het kinderhart
Zaterdag 1 februari werd Sports & Businesscampus De Vechtsebanen omgetoverd tot een heus Fries landschap voor de Jeugd Elfstedentocht 2020. Bijna 2.000 kinderen kwamen al schaatsend in actie voor belangrijk onderzoek naar het kinderhart in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ). Samen haalden zij €35.000,- op! Lees hier meer.
Winternijntje voor het kinderhart
Speciaal voor het WKZ is een winternijntje ontwikkeld. De opbrengst van deze limited edition gaat naar onderzoek van het kinderhart. Het nijntje is inmiddels helemaal uitverkocht! Maar in de winkel van het (kinder)ziekenhuis en in onze webshop zijn de andere lieve nijntjes nog wel te bestellen.
Reizend kinderhart
Sinds november reist een 3D geprint kinderhartje rond langs verschillende ondernemingen in de provincie Utrecht. Met het 3D geprinte kinderhart zetten ondernemers zich een maand lang in voor onderzoek naar het kinderhart in het WKZ. Hoe de ondernemingen geld ophalen, bepalen zij zelf. Na een maand wordt het kinderhart doorgegeven aan de volgende onderneming. Lees meer.
Het verhaal van Juul
Al vanaf de 20-weken-echo is duidelijk dat Juul (2) een aangeboren hartafwijking heeft.
Tot nu toe gaat het met Juul gelukkig heel goed. Maar nog steeds overlijdt elke week minimaal 1 kind aan een hartafwijking en loopt het merendeel van de kinderen schade aan hart en hersenen op. In veel gevallen betekent dit dat deze kinderen een ontwikkelingsachterstand oplopen, waardoor ze bijvoorbeeld minder goed mee kunnen komen op school en vaker het speciaal onderwijs bezoeken.
Met een bijzondere MRI-scan, die we nu verder ontwikkelen, kan een 3D print van het kinderhart gemaakt worden zowel voor als na de geboorte. Hiermee kunnen de problemen aan het kinderhart nog beter in beeld gebracht worden en kunnen de ouders optimaal geïnformeerd worden over wat zij na de geboorte kunnen verwachten. Met behulp van de 3D print kunnen artsen tot de beste behandeling komen en de schade bij het kindje zo klein mogelijk houden. Vrienden UMC Utrecht & WKZ zet zich in om deze techniek daadwerkelijk toe te kunnen passen.