Neonatologie

Steun alle baby’s met een moeilijke start

Een gezond kind op de wereld zetten is niet vanzelfsprekend. De afdeling neonatologie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis is er voor alle baby’s met een moeilijke start. Met uw steun geven we kinderen zo vroeg mogelijk de beste zorg en draagt u bij aan hun gezondheid en kansen op latere leeftijd.

Doneer nu!

Neonatologie

Steun alle baby’s met een moeilijke start

Een gezond kind op de wereld zetten is niet vanzelfsprekend. De afdeling neonatologie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis is er voor alle baby’s met een moeilijke start. Met uw steun geven we kinderen zo vroeg mogelijk de beste zorg en draagt u bij aan hun gezondheid en kansen op latere leeftijd.

Doneer nu!

Over neonatologie

Meer dan 15.000 baby’s worden in Nederland te vroeg geboren. Een klein percentage daarvan komt veel te vroeg ter wereld, vóór de 32ste week. Dit kan grote impact hebben op de ontwikkeling van een kind. De afdeling neonatologie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is er voor alle baby’s met een moeilijke start. Hier wordt intensieve zorg gegeven aan (ernstig) zieke pasgeborenen. Deze afdeling bestaat uit een intensive care, high care en medium care.

Wetenschappelijk onderzoek

Goede zorg kan niet zonder goed onderzoek. Daarom vindt er op de afdeling neonatologie veel wetenschappelijk onderzoek plaats om de zorg voor (toekomstige) kinderen te verbeteren. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld gegevens van kinderen met hetzelfde ziektebeeld te analyseren en nieuwe behandelingen te onderzoeken. Onderzoekers werken hiervoor nauw samen met meerdere afdelingen binnen het ziekenhuis en met andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Zo wordt er in het WKZ onder andere onderzoek gedaan naar herseninfarcten bij pasgeboren kinderen, bescherming bij zuurstoftekort, de veerkracht van het brein van prematuren en wat muziek kan betekenen voor de hersenontwikkeling. En wordt er onderzoek gedaan naar pijn en stress bij prematuren (HIPPO Studie).

Kim Kötter bezoekt Neonatologie Intensive Care Unit in WKZ - in samenwerking met Pampers

"Het moment dat de arts zei: ‘Zullen we hem dan maar gaan halen?’ kan ik me nog goed herinneren. Jitse is uiteindelijk diezelfde avond geboren. Hij was zó klein. Ik mocht hem heel eventjes zien, waarna hij door een heel team werd opgevangen. De zorg was fantastisch. Zover we weten heeft hij er niets ernstigs aan overgehouden. In het WKZ zeiden ze al: ‘het is een sterk ventje’. En dat is ‘ie." Annette bracht 2 weken door op de NICU met Jitse (geboren met 28 weken)

Wensenlijst

Buidelstoelen

Buidelen op de afdeling neonatologie van het WKZ wordt, afhankelijk van de conditie van het kind, dagelijks (1 à 2 keer) toegepast. Ouders zijn altijd welkom op de afdeling en buidelen is een vast onderdeel van hun dagelijkse routine. Het kindje wordt zonder kleren in verticale houding neergelegd op de blote borst van mama of papa.

De transitie van de couveuse naar de ouder kan stress opleveren bij het kind en de afspraak is dan ook dat er minimaal 1 uur gebuideld “moet” worden. De gemiddelde tijd van buidelen is tussen 1,5 uur en 2 uur per keer. Een comfortabele stoel om in te kunnen buidelen is een vereiste om het 2 uur te kunnen vol houden.

Helaas hebben we op dit moment niet genoeg comfortabele buidelstoelen op onze afdeling en moeten ouders soms even wachten om te kunnen buidelen. De stoelen worden momenteel over twee verdiepingen gebruikt en voor verpleegkundigen is het een dagelijks terugkerend item om te zoeken naar buidelstoelen. Wij zouden daarom graag extra buidelstoelen aanschaffen.

Slimme couveuse camera's

Dankzij vele bijdragen is het streefbedrag voor de slimme couveuse camera’s behaald!

Jaarlijks komen er zo’n 600 baby’s die te vroeg, ziek of veel te klein geboren worden terecht op de NICU van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Baby’s die 24 uur per dag zeer intensieve zorg nodig hebben en die vaak vechten om te overleven. Het is een plek waar leven en dood soms dicht bij elkaar liggen. Als ouder wil je dag en nacht bij je kind kunnen zijn. Om aan die wens te voldoen, willen we in iedere couveuse een slimme camera plaatsen. 

Lees meer

Ouderlounge

Dankzij vele bijdragen is het streefbedrag voor de ouderlounge behaald!

Als je baby of kind op de Intensive Care terechtkomt, is dat zowel voor het kind als voor de ouders een zeer heftige, stressvolle en overweldigende periode. Ouders hebben behoefte aan een beschermende en overzichtelijke plek. Een plek waar ze even kunnen ontsnappen uit alle hectiek, maar toch dichtbij hun kindje kunnen zijn. Een plek waar ze gehoord, gezien en betrokken worden in de zorg rondom hun kind. Die plek willen we hen zo graag bieden door middel van de Ouderlounge bij de nieuw te bouwen Intensive Care in het Wilhelmina Kinderziekenhuis.

Lees meer

Hoe kun je ons helpen?

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis kan je rekenen op de beste medische zorg. De basiszorg wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Voor meer onderzoek naar nieuwe behandelingen en innovaties in de zorg, is extra geld nodig. Daarom zetten wij ons in voor alle baby’s met een moeilijke start. Jouw steun is daarom onmisbaar. Je kunt op diverse manieren helpen: