Dag en nacht verbinding met je baby op de Neonatale Intensive Care

Dag en nacht verbinding met je baby op de Neonatale Intensive Care

Jaarlijks komen er rond de 600 baby’s op de Neonatale Intensive Care (NICU) van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) terecht. Een spannende en intensieve periode voor zowel kind als ouder, waarin 24/7 samenzijn niet vanzelfsprekend is. Hoe fijn zou het zijn als wij deze ouders tóch de mogelijkheid kunnen bieden om dag en nacht verbonden te zijn met hun kind? De komende tijd zetten wij daarom alles op alles om alle 26 couveuses op de NICU te voorzien van een slimme camera.

 

Baby’s die te vroeg, ziek of veel te klein zijn geboren hebben 24 uur per dag intensieve zorg nodig. Hierdoor verblijven zij soms voor een lange tijd op de NICU van het WKZ. Dit is niet alleen voor het kind een spannende periode, maar ook voor de ouders. Je bent dan het liefst dag en nacht samen. Toch moet je als ouder ook soms even weg van de afdeling. Bijvoorbeeld naar huis, naar de andere kinderen. Je pasgeboren baby in het ziekenhuis achter moeten laten, is hartverscheurend.

Meer dan een webcam

Wat zou het toch fijn zijn om in deze situatie, waarin onzekerheid en machteloosheid de boventoon voert, tóch 24/7 verbonden te blijven met elkaar. Met het plaatsen van slimme camera’s in alle couveuses is dit straks mogelijk. De camera’s hebben een tweeweg verbinding van geluid én beeld, zodat overleg met de zorgmedewerkers mogelijk is. Bovendien kunnen de camera’s bewegingen, huilen of een epileptische aanval van de baby detecteren.

De camera’s worden in de couveuses geplaatst. Een geweldige uitkomst, want alle couveuses zijn afgedekt met een dekentje om de kinderen zo min mogelijk licht en vooral rust te geven. Met de camera is voor zowel verpleging als ouders te zien wanneer de baby wakker is en dus verzorgd kan worden. Zo hoeven ze niet gestoord te worden tijdens hun slaap.

Bovendien kunnen ook opa’s, oma’s, broertjes en zusjes altijd even meekijken tijdens bijvoorbeeld een verzorgingsmoment. Om di te kunnen delen is voor ouders heel belangrijk.

Adopteer een couveuse of doe een donatie

Vanuit de reguliere zorgbudgetten is er helaas geen geld beschikbaar voor de realisatie van dit mooie en belangrijke project. Daarom werft Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis de komende tijd geld om dit wél mogelijk te maken. Op verschillende manieren kunt u ons hierbij helpen. Adopteer bijvoorbeeld een couveuse voor €2.500 voor een jaar, start een sponsoractie of doe een donatie. Wij zijn ontzettend dankbaar voor iedere bijdrage!

Om alle 26 couveuses op de NICU te kunnen voorzien van een slimme camera is veel geld nodig.