Op de tandem voor inspanningsonderzoek chronisch hartfalen

Op de tandem voor inspanningsonderzoek chronisch hartfalen

Inspanningsonderzoek bij chronisch hartfalen. Voor dit goede doel stapten afgelopen zaterdag een groep fanatieke patiënten én zorgverleners op de tandem. Zij namen deel aan de zevende editie van de Tandemtocht van het UMC Utrecht. Met deze mooie fietstocht van 40 kilometer haalden ze ruim 5.000 euro op.

Inspanningsonderzoek

Cardiologen en sportartsen doen al jaren samen onderzoek naar de effecten van inspanning op het hart. Het gezonde hart en het zieke hart hebben veel baat bij beweging op maat. Echter weinig is bekend over de mogelijkheden van regelmatige training en inspanning bij patiënten met een ernstige vorm van hartfalen, waaronder patiënten met een steunhart. De begeleiding en behandeling van deze kwetsbare groep mensen met ernstig chronisch hartfalen is een van de expertises van het UMC Utrecht. Het project “Het hart in beweging” wil de kwaliteit van leven van patiënten met ernstig hartfalen verbeteren, door een gericht beweegprogramma op maat te ontwerpen op basis van inspanningsdiagnostiek met ademgasanalyse (VO2 max. test).

Steunhartpatiënt Roman is een van de deelnemers aan het beweegprogramma. “Nog best lastig, want ik ben nooit een sportief type geweest. Nu ga ik drie keer in de week naar de sportschool. Een half uur lopen en een half uur fiets ik me daar de benen onder het lijf vandaan. Bij elke controle in het ziekenhuis doe ik ook een fietstest op de poli sportgeneeskunde.” Lees zijn verhaal.

Iedere euro is welkom

Tijdens de start van de Tandemtocht maakte wethouder Wouter Catsburg van Gemeente Zeist bekend dat er ruim 5.000 euro is opgehaald. Deelnemer Christina stapte afgelopen zaterdag ook op de fiets en haalde met haar actie bijna 1.500 euro op. Christina: “Ik ben een steunhartpatiënt, wachtend op een eventuele harttransplantatie. Hopelijk komt er voor mij op tijd een geschikt donorhart. UMC Utrecht werkt mee aan het onderzoek, om in de toekomst een volledig kunsthart te kunnen te plaatsen bij mensen in het eindstadium van hartfalen. Hiervoor is zoals u begrijpt veel geld nodig. Elke € is welkom. Help mij verder te leven, nadat het steunhart voor mij niet meer zal voldoen.”

V.l.n.r.: Wethouder Wouter Catsburg, deelnemers Tandemtocht (en steunhartpatiënten) Jolanda Bosveld en Christina Van Zuijlen, sportartsen/onderzoekers Frank Backx en Prabath Lodewijks en cardioloog Maarten-Jan Cramer.

Utrechtse Fietsvierdaagse

Voor het eerst was de jaarlijkse Tandemtocht van het UMC Utrecht onderdeel van de Utrechtse Fietsvierdaagse. Alle deelnemers aan dit evenement hebben met hun inschrijving bijgedragen aan het goede doel. Maar liefst 25% van het inschrijfgeld komt ten goede aan het inspanningsonderzoek bij chronisch hartfalen.

Dank aan alle deelnemers, vrijwilligers en sponsoren!

Niet meegefietst, maar nog wel een bijdrage leveren?